Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Niektorí učitelia nezaháľajú ani počas prázdnin. Naopak, učia sa
Zdielať na

Niektorí učitelia nezaháľajú ani počas prázdnin. Naopak, učia sa

BRATISLAVA / Viete čo robia učitelia počas letných prázdnin? Niektorí sa vzdelávajú a vymieňajú si skúsenosti z praxe, napríklad aj s kolegami zo zahraničia. Jednoducho povedané, vzdelávajú sa v tom ako lepšie vzdelávať. Reportérka TV JOJ Alena Stračiaková zisťovala ako takáto prázdninová výmena informácii medzi učiteľmi vyzerá.

Ako by mal vyzerať "Európsky učiteľ 21. storočia? Odpoveď na túto otázku sa rozhodli hľadať učitelia z celého Slovenska spolu so zahraničnými odborníkmi na medzinárodnej konferencii, ktorú organizuje Metodicko-pedagogické centrum v spolupráci s ministerstvom školstva a s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj v skratke OECD. "Slovensko je  treťou krajinou, kde sa podarilo zorganizovať takéto podujatie," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová. 

Cieľom celej konferencie je výmena skúseností medzi zahraničnými expertmi a slovenskými učiteľmi a ich následné využitie v samotnej praxi. "Aby sme zapracovali tie veci do bežnej praxe a aby sme vypočuli to, čo sa deje a aký pohľad na to majú učitelia a kam sa môžeme uberať," povedala riaditeľka sekcie profesného rozvoja na metodicko-pedagogickom centre Darina Výbohová.

"Doba sa veľmi zmenila. Ak sa dnes niečo naučíte naspamäť, neznamená to, že to v budúcnosti bude platiť, alebo že to využijete v praxi. Pretože spoločnosť sa veľmi rýchlo vyvíja a mení a práve preto tomu musíme prispôsobiť aj samotné pedagogické postupy," uviedol riaditeľ odboru pre vzdelávanie OECD Andreas Schleicher. Zahraniční delegáti budú v rámci samotných workshopov hľadať spolu so slovenskými učiteľmi možnosti ako uplatniť zahraničné inovatívne metódy v praxi aj na našich školách.

V školstve máme problém. Chýbajú asistenti učiteľov. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy