Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Netradičný domáci miláčik prekvapil obyvateľku paneláku. Na balkóne sa jej zahniezdila sokolia rodinka
Zdielať na

Netradičný domáci miláčik prekvapil obyvateľku paneláku. Na balkóne sa jej zahniezdila sokolia rodinka

JELŠAVA / Pani Eva z Jelšavy pri Revúcej sa môže pochváliť svojimi netradičnými domácimi miláčikmi. V kvetináči na balkóne sa jej zahniezdila sokolia rodinka. Stará sa o nich, nosí im vodu a v tichosti sleduje ich spôsob života. Tvrdí, že ľudia sa od zvierat majú čo učiť.

Mláďatá sokola sa vyliahli priamo na balkóne obyvateľky bytového domu v Jelšave. "Okolo 17.mája som našla 4 vajíčka a potom vlastne každé dva dni pribúdali. Vajíčok je 6, vyliahli sa 5," hovorí Eva Farkasová. 

Kontaktovala aj ochranárov, tí jej so starostlivosťou o sokoly pomáhajú. "Pani má z nich radosť a nechcela, aby sme ich nejako odstraňovali, vysťahovali, čo je väčšinová požiadavka ľudí na podobné prípady," konštatuje zoológ Tomáš Iľko. 

Pre pani Evu sú sokoly súčasťou rodiny. Pozoruje ich, fotí i nakrúca. "To je niečo úžasné to sledovať, pretože človek sa ku tomu len tak nedostane," myslí si Eva Farkasová. "Ona môže v priamom prenose vidieť, ako prebieha kŕmenie, čo všetko nosia tie sokoly na hniezdo. Väčšinou pôjde o myši, kobylky a podobné veci," vysvetľuje Iľko. 

Sokoly si na svoju hostiteľku pomaly zvykajú. Napriek tomu na svoj balkón často nechodí, aby im dopriala pokoj. "Ochraňujem ich samozrejme, je to teraz také moje prírodné divadlo," odpovedá majiteľka bytu. Aj o rok je pani Eva pripravená nachystať kvetináč a bude netrpezlivo čakať, či sa jej miláčikovia opäť vrátia. "Takisto nechám prázdny kvetináč akože pripravený na kvety a budem čakať, či sa náhodou nevráti," dodáva.

Líščie mláďa sa chytilo do zakázanej pasce, potom ho zahnali psy do potoka. Viac vo videu:

Súvisiace články