Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cesta prejazdná len na vlastné riziko. Ľudia sa boja po nej prejsť autom, obce ostávajú odrezané
Zdielať na

Cesta prejazdná len na vlastné riziko. Ľudia sa boja po nej prejsť autom, obce ostávajú odrezané

Cesta za obcou Borinka na Záhorí, po ktorej nedávno jazdili autobusy, je dnes v takom zlom stave, že sa ľudia boja po nej prejsť autom.

BORINKA / Cesta za obcou Borinka na Záhorí, po ktorej nedávno jazdili autobusy, je dnes v takom zlom stave, že sa ľudia boja po nej prejsť autom. V niektorých častiach sú tam až niekoľko desiatok centimetrov hlboké jamy. Správca cesty Bratislavská župa cestu označil značkou, že cesta je prejazdná na vlastné nebezpečie.

Táto cesta s takýmito obrovskými dierami vedie do chatárskej oblasti Košariská, kde je okolo 100 chát. Najväčším problémom je to, že betónové rúry pod cestou neplnia svoj účel. "Je ucpatá sedimentami, a keď ide dážď, tak sa tá voda prelieva cez ňu," vysvetľuje majiteľ chaty Vladimír Pittner. 

"Ľudia sa otáčali pred kameňolomom a vracali sa naspäť, lebo tam bolo po kolená vody," hovorí obyvateľka Jana Hamšíková. Voda má obrovskú silu a po každej búrke sa stav vozovky postupne zhoršuje. "Trhá ten asfalt, vymelie všetky kamene, ktoré niekoľko násobne krát sme tam pracne naviezli my ako brigáda a potom to vyzerá, ako vyzerá," opisuje situáciu Pittner. 

"Máme problémy so zásobovaním, odmietajú mi chodiť cez tu Borinku, že rozbijú tie autá a pri tom sme pripravení, varíme" hovorí obyvateľ Ľudovít Kollár. Cyklisti si musia dávať veľký pozor, aby sa s bicyklom v rýchlosti nedostali do jednej z hlbokých jám. Mohlo by dôjsť k nešťastiu.

Od hovorkyne VÚC sme sa dozvedeli, že túto cestu v roku 1998 začali opravovať položením turboseiderov v mieste priepustov. "Avšak opakovane povodeň poškodila začatú opravu. Vzhľadom na výšku vynaložených nákladov na opravu a súčasne nezáujem riešiť povodňové situácie zo strany Lesov SR a správcu vodného toku, boli ďalšie stavebné práce na opravách zastavené," dodáva hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman. 

Prejazd len na vlastné riziko 

Keďže cesta je vo veľmi zlom technickom stave, správca cestu označil dopravnou značkou. Na štátnych lesoch sú so stavom cesty oboznámení. Povedali nám, že sú pripravení spolupracovať na údržbe potoka vedúceho pozdĺž cesty. 

"Tok prechádza cez 4. a 5. stupeň ochrany prírody, akékoľvek zásahy spojené s odstraňovaním prekážok musí odsúhlasiť orgán štátnej správy ochrany prírody a krajiny," informuje referent odboru komunikácie štátnych lesov Radko Srnka. Keď túto cestu nezačnú konečne opravovať, bude úplne neprejazdná. "Človeku vážne nič nezostáva, len pešo chodiť," konštatuje obyvateľka Hamšíková.

Niektoré krajiny chystajú prísne tresty pre ľudí, ktorí používajú smart telefóny na priechodoch. Viac tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy