Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pri akej teplote už v lese nestretnete kliešťa? Odborník radí
Zdielať na

Pri akej teplote už v lese nestretnete kliešťa? Odborník radí

BRATISLAVA / Sezóna kliešťov vrcholí. To, či si domov prinesiete kliešťa, závisí aj od toho, kadiaľ v lese prechádzate, ale tiež od toho, ako veľmi je teplo. Možnosť otestovať kliešťa ponúka Slovenská akadémia vied.

Pri vlajkovaní sa kliešte v tráve zachytávajú na deku a práve v tomto období ich nachytajú najviac. "Kliešte sú v tomto období najaktívnejšie," uviedla Mária Kazimírová, Ústav zoológie SAV. 

V špecializovanom pracovisku na košickej veterinárnej univerzite skúmajú tie najdrobnejšie živočíchy. Zaujímavosťou je, že kliešť sa vám nezahryzne do kože na mieste, ktoré nie je chránené oblekom. "Kliešť má rád súkromie. Pokiaľ bude na kholom tele, tak sa bude snažiť dostať pod šatstvo a až keď sa tam dostane, tak tam je schopný sa zahryznúť," informoval Branislav Peťko, Centrum aplikovaného výskumu univerzitnej veterinárnej nemocnice UVLF Košice. 

​Skúsený odborník odkazuje, že to, aká je pravdepodobnosť, že si nájdete kliešťa závisí od počasia a teda aj od toho, v ktorej časti dňa lesom prechádzate. Kliešťom sa horúčava nepáči. "Sú aktívne v tomto období ráno a večer. Cez deň, keď stúpne teplota nad 23 stupňov, tak zaliezajú do zeme a takmer sa s nimi nestretneme," objasnil Branislav Peťko. Dokazuje to aj vlajkovanie v jeden deň na tom istom mieste, len  inom čase. "Keď sme tam išli cez obed, tak nič. Večer sme doniesli 600 kliešťov," dodal Branislav Peťko.

Kliešte majú aj svoje obľúbené miesta. "Miesta, kde je ich koncentrácia najvyššia sú okraje lesa, okraje chodníkov. Kliešte vnímajú pohyb ľudí a zvierat a približujú sa do tých miest, kde ten pohyb je," informoval Branislav Peťko.

Ak kliešťa odstránime do 24 hodín, máme šancu sa vyhnúť lymskej borelióze, ak aj bol kliešť infikovaný. "Do tých 24 hodín je ideálne odstrániť," potvrdila Mária Kazimírová. Slovenská akadémia vied ponúka aj otestovanie kliešťa. "Pri prenose encefalitídy je schopný kliešť preniesť vírus hneď ako začne cicať. Ale infikovanosť kliešťov sa pohybuje okolo jedného promile, čiže jeden z tisíc," podotkol Branislav Peťko. Rada, že do lesa treba ísť v dlhých nohaviciach a bledom oblečení, aby sme kliešťa zbadali, platí aj po rokoch. "Kliešť nie je schopný sa hneď pripiť, tak ako komár. Takže nám dáva dosť veľký priestor, aby sme ho našli," dodal Branislav Peťko. 

Súvisiace články