Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Okrem medaily aj doživotná renta. Situáciu úspešných olympionikov môže zmeniť nový zákon
Zdielať na

Okrem medaily aj doživotná renta. Situáciu úspešných olympionikov môže zmeniť nový zákon

BRATISLAVA / Zatiaľ čo vo viacerých okolitých štátoch dostávajú úspešní olympionici doživotnú rentu, na Slovensku nie. Zmeniť by sa to mohlo vďaka zákonu, ktorý predložil Most-Híd a ktorý v utorok odobril Ústavno-právny výbor národnej rady. Peniaze by na základe neho dostávalo približne 90 športovcov.

Zákon, ktorý by mal športovcom, ktorí na OH získali medaily prisúdiť doživotnú rentu sa neprerokváva prvýkrát. Most Híd mal podobný pokus aj v roku 2012 a 2015, no vtedy to skončilo tým, že ministerstvo školstva na niečo také nemá peniaze.

​Pri vypracovaní návrhu zákona sa opierali o skúsenosti v okolitých krajinách, napríklad aj v Poľsku. "Samozrejme, Maďarska a aj z Českej republiky a komunikovali sme aj so športovcami na Slovensku," uviedol Tibor Bastrnák, poslanec NR SR za Most-Híd. Tí sa na tvorbe zákona aktívne zúčastňovali. "Ja som sa dokonca aktívne stretol s 80 percent medailistami. Majú rôzne osudy a bude to pre nich obrovská pomoc, keď sa to podarí," informoval Ladislav Škantár, bývalý reprezentant SR vo vodnom slalome.

Na príspevky pre úspešných olympionikov by ročne malo byť vyčlenených 1 400 000 eur. "My ideme až do roku 1918, podporujeme všetkých medailistov, čiže aj zlatý olympijský medailista Janko Zachara v boxe, ktorý má dnes 90 rokov, by z tejto renty mal v budúcnosti čerpať," povedal Jozef Gönci, štátny tajomník pre šport ministerstva školstva SR. 

Zákon, ktorý navrhuje odmeňovať športovcov slovenskej národnosti, ktorí v československom či slovenskom drese získali olympijské medaily, dnes schválila vláda a na budúci týždeň by sa mal prerokovávať v parlamente. "Je to správne. My sme potrebovali tento príspevok už skôr," podotkol Jozef Gönci.

Doteraz platný systém sa prijal po rokoch diskusií. A podľa neho by olympijský víťaz mal dostávať 750 eur, čo ale nie je pravda. "Olympijský víťaz má svoj dôchodok, čo 651 eur a od štátu dostáva do tých 750 eur," objasnil Anton Tkáč, bývalý československý  reprezentant v dráhovej cyklistike. "Je už čas, aby sa týmto zaoberali politici. Keď som voľakedy dostával 150 eur, navýšil sa mi dôchodok, tak teraz dostávam 58 eur. To nechcem ani nikomu hovoriť, ani ukazovať," povedal Anton Švajlen, bývalý československý reprezentant vo futbale. 

Ak zákon o rente pre úspešných olympionkov, paralympioniko a defolympionikov prejde, tak by zlatí medailisti dostávali mesačne jedennásobok priemernej mesačnej mzdy, strieborní 0,75-násobok a bronzový 0,6 násobok. "Ak to niekto vníma, že to je len nejaký príspevok pre určité fyzické osoby, tak nesúhlasím, lebo je to systémová zmena a nástroj pre motiváciu, aby ľudia chceli reprezentovať krajinu," informoval Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru. "Aj keď neviem detaily, plne podporujem to, aby športovci, ktorí Slovensko preslávili, aby ich štát ocenil a podporil, pretože viem, že mnoho z nich má niekedy po kariére aj existenčné problémy," dodal Miroslav Šatan, bývalý reprezentant v hokeji. 

SNS a Most-Híd len prednedávnom otvorili aj problematiku reprezentačných dresov a hymny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy