Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Viedeň zatvára centrum Saudskej Arábie. Protestujú tak proti plánovanej poprave chlapca
Zdielať na

Viedeň zatvára centrum Saudskej Arábie. Protestujú tak proti plánovanej poprave chlapca

Archívna reportáž

VIEDEŇ / Rakúsky parlament hlasovaním schválil rozhodnutie o uzatvorení centra kráľa Abdalláha, ktorý vo Viedni po dohode s vládou prevádzkuje Saudská Arábia. Ide o kontroverzné centrum, ktoré od svojho vzniku vyvoláva kritiku. Parlament tak podľa agentúry APA rozhodol v reakcii na plánovanú popravu šíitského chlapca, ktorý sa v Saudskej Arábii ako neplnoletý zúčastnil protivládnych protestov.

Za vypovedanie zmluvy centru hlasovali v parlamente všetci poslanci okrem ľudovcov, ktorí ale prišli s vlastným návrhom, ktorý by postupne viedol k uzatvoreniu centra. Zákonodarný orgán nariadil vypovedať nielen zriaďovaciu zmluvu, ale aj nájomnú zmluvu pre sídlo centra. Podľa predkladateľa návrhu musí byť sídlo uzatvorené do 14 dní. 

Parlament ministerstvu zahraničia okrem iného určil, aby využilo všetky možné diplomatické prostriedky na to, aby zabránilo poprave chlapca. Zahraničný služba v reakcii uviedla, že rozhodnutie snemovne uvedie do praxe a urobí tak spôsobom, ktorý "neohrozí zahraničnopolitické záujmy Rakúska". 

Osemnásťročný šíitský chlapec Murtadža Kurajris  už päť rokov sedí v centre pre mladistvých delikventov. Hrdelný trest, ktorý môže byť vykonaný sťatím, ukrižovaním alebo rozštvrtením, mu hrozí za účasť na protivládnych demonštráciách, ktorých sa zúčastnil, keď mal 13 rokov.

Centrum kráľa Abdalláha (KAICIID) funguje vo Viedni od roku 2012 a jeho deklarovaným cieľom je medzikultúrny dialóg. Prevádzkovanie centra z veľkej časti finančne hradí Rijád. Pôsobenie tejto inštitúcie sa ale už od začiatku stretáva s kritikou. Tá poukazuje na to, že sa Saudi síce v zahraničí snažia o dialóg medzi náboženstvami, no na domácej pôde tvrdo stíhajú akékoľvek odchýlky od kráľovskou korunou razeného výkladu sunnitského islamu. 

Centrum ako príčina vládnej krízy

Centrum sa dokonca v roku 2015 stalo príčinou vládnej krízy medzi vtedajšími koaličnými partnermi ľudovcami (ÖVP) a socialistami (SPÖ). Práve socialisti na čele s bývalým kancelárom Wernerom Faymanom hrozili, že centru vypovedajú zmluvu po tom, čo poslanci odsúdili trest 10 rokov väzenia a 1000 rán bičom pre saudského blogera, ktorý sa podľa saudských úradov dopustil urážky islamu. ÖVP se proti kroku socialistov postavila s odôvodnením, že poškodia záujmy štátu v zahraničí.

Celý svet sleduje Saudskú Arábiu aj pre smrť novinára, ktorý zmizol po tom ako vkročil na pôdu saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy