Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
TV JOJ sa ozvala ďalšia mama: Učiteľ vraj nechal žiakov vyzliecť sa do trenírok
Zdielať na

TV JOJ sa ozvala ďalšia mama: Učiteľ vraj nechal žiakov vyzliecť sa do trenírok

BRATISLAVA / Učiteľ, ktorý mal zneužiť 11-ročného chlapca, vraj nechal žiakov vyzliecť sa do trenírok. Televízii JOJ sa ozvala ďalšia matka dieťaťa, ktoré obvinený učiteľ učil.

Najskôr si získal náklonnosť a dôveru nielen chlapca, ale aj jeho matky. Prípad si ihneď všimli rodičia detí z inej bratislavskej základnej školy, kde ten istý učiteľ pracoval pred tromi rokmi. Vtedy ale zavčasu zistili, ako sa začína správať k chlapcom, ale navyše aj to, že v minulosti už bol súdne trestaný a to pre zneužívanie maloletých. TV JOJ sa podarilo zistiť, že to bolo pred dvadsiatimi rokmi. Matka, ktorá sa s televíziou JOJ skontaktovala, rozprávala o tom, ako si v triede vytipoval chlapcov a dookola im prejavoval svoju náklonnosť. Pravidelne pre nich organizoval aj výlety mimo vyučovania. 

Naschvál dával horšie známky

"Na jednom z tých výletov nechal chlapcov vyzliecť do pol pása, niektorých aj do trenírok, bol koniec septembra, zobral ich na Devín, kde sa s týmito chlapcami hral na rímskych vojakov," opísala mama Alexandra. 

Alexandra je matkou dievčatka, a to sa jej sťažovalo no prístup učiteľa, ktorý si ju ani ostatné spolužiačky takmer nevšímal. V hľadáčiku mal podľa rodičov iba tichších chlapcov. Tým mal dokonca dávať horšie známky, aby ich následne mohol objímaním a stískaním utešovať. Kupovať im mal aj darčeky a v neposlednom rade organizovať aj spomínané výlety.

"Ja som raz s ním na jednej takýto výlet išla, takže som videla, ako sa k ním choval," hovorí ďalšia matka, Mária. "Chlapci boli spotení, s palicami sa bili a že on nadržaný sa tam pozeral počas hry na nich, ako keby bol úplne nesvojprávny, ako keby nepríčetný pohľad," pokračuje Alexandra. 

Rodičia následne zistili, že bol pred dvadsiatimi rokmi odsúdený pre zneužívanie maloletých. Zo školy ihneď odišiel. 

Zmena mena

Trest sa mu po odpykaní zahladil. Keď sa teda znova uchádzal o miesto učiteľa a predložil zákonom predpísaný výpis z registra trestov, tak v o tejto skutočnosti už nebola zmienka. Navyše si muž niekoľkokrát zmenil meno. Rodičia detí sa už pred tromi rokmi pokúšali presadiť novelu zákona. V parlamente ju predložila Lucia Ďuriš Nicholsonová. Zákon ale neprešiel. Rodičia i samotná poslankyňa tvrdia, že keby bol zákon prijatý, tento prípad sa už nemusel stať.

Prípad pedofilného učiteľa z Bratislavy znovu otvára otázku zmeny zákona. Týkať by sa mala podmienok prijímania učiteľov do zamestnania. Obvinený učiteľ bol podľa zistení TV JOJ už v minulosti za rovnaký trestný čin odsúdený, no napriek tomu sa opäť zamestnal v školstve. Dnes už bývalý učiteľ čelí až 12-ročnému väzeniu pre sexuálne zneužívanie maloletého chlapca.

Ministerka vnútra Denisa Saková by podporila myšlienku, aby učitelia pri nástupe do zamestnania museli predkladať odpis z registra trestov. Uviedla to pre médiá po stredajšom rokovaní vlády v reakcii na medializované informácie o bratislavskom učiteľovi obvinenom zo sexuálneho zneužitia žiaka. Učiteľ už bol v minulosti za podobný skutok odsúdený, napriek tomu ho opätovne zamestnali v škole. "Je to pravidlo, ktoré keby sa zaviedlo, minimalizuje riziko vzniku takýchto prípadov v školách," povedala Saková.

Pri nástupe do niektorých zamestnaní je v súčasnosti povinnosťou predložiť výpis z registra trestov. V tom sa však uvádzajú len takzvané nezahladené odsúdenia dotyčnej osoby. V odpise z registra trestov sú vedené všetky odsúdenia osoby. Ten sa však vydáva len na žiadosť oprávnených orgánov, napríklad pri súdnom konaní alebo pri uchádzaní sa o niektoré pozície v štátnej správe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy