Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vedci našli na Sibíri zachovanú hlavu vlka. Jej vek odhadujú na 40 tisíc rokov
Zdielať na

Vedci našli na Sibíri zachovanú hlavu vlka. Jej vek odhadujú na 40 tisíc rokov

MOSKVA / Ruskí a japonskí vedci predstavili nečakaný objav, veľkú hlavu dospelého vlka, ktorá sa takmer neporušená, vrátane tesákov, našla v sibírskom permafroste. Pozostatky sú staré 40 tisíc rokov a ide o prvý takýto nález.

Hlava vlka má nielen zachované veľké tesáky, ale je tiež pokrytá hustou srsťou. Vedci v Sockholme a v Tokiu budú študovať DNA a vnútornú anatomickú štruktúru hlavy, v ktorej sa nachádza aj plne zachovaný mozog. 

Zviera zrejme zomrelo v dvoch až štyroch rokoch života. "Veľmi nás zaujíma či tento druh vyhynul, alebo či sa z neho stal moderný vlk. Prípadne nakoľko je s ním príbuzný," vysvetľuje Albert Protopopov z Jakutskej akadémie vied. 

Mohutná hlava

Švédskej Štokholmské múzeum, ktoré preskúmalo DNA, pozostatky datuje do pleistocénu, teda staršieho obdobia štvrtohôr. Podľa ruského vedca nie je zatiaľ úplne jasné či bol vlk väčší ako jeho súčasní príbuzní, ale určite mal silnejší skus.

https://twitter.com/siberian_times/status/1137200577526603777

Jeho hlava totiž podľa webu The Siberian Times meria 40 centimetrov, zatiaľčo súčasný sibírsky vlk má hlavu veľkú pod 28 cm, často 22 až 27 cm. Zrejmý dávny príbuzný tak mohol loviť napríklad aj bizóny.

Unikátne objavy 

Pozostatky vlka našiel miestnej muž Pavel Jefimov, ktorý v odľahlých oblastiach Jakutska spoločne s ďalšími pátra v permafroste po slonovine z mamutov. Objavili napríklad aj viac-menej nedotknuté mláďatá leva jaskynného. Momentálne je vystavené v múzeu v Tokiu.

Odborníci veria, že im unikátny nález pomôže odkryť niečo zo života veľkých predátorov, ktorí sa v dobe ľadovej pohybovali po Európe a Ázii.

Jakutsko, ktoré sa rozkladá na severovýchode Sibíru, je najväčším regiónom v Rusku a najchladnejšia oblasť na svete. Pôda je zamrznutá celoročne, predstavuje preto ideálne prostredie pre zachovanie pozostatkov pravekých živočíchov. Telá zvierat je odtiaľ možné dostať ľahšie vďaka globálnym zmenám klímy.

Vedci objavili nedávno 30 nových druhov podmorských živočíchov. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy