Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Učiteľa, ktorý mal zneužiť 11-ročného žiaka, podľa zdroja televízie JOJ, už raz odsúdili za podobný skutok
Zdielať na

Učiteľa, ktorý mal zneužiť 11-ročného žiaka, podľa zdroja televízie JOJ, už raz odsúdili za podobný skutok

BRATISLAVA / Polícia už obvinila učiteľa základnej školy v bratislavskej Dúbravke, ktorý mal sexuálne zneužiť 11-ročného žiaka. Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že tohto muža už v minulosti odsúdili za podobný prípad. Napriek tomu sa mužovi naďalej darilo zamestnať sa na školách, kde, ako sa podľa posledného obvinenia zdá, mohol ďalej poľovať na svoje nevinné obete.

Televízii JOJ sa podarilo získať rozhovor s matkou jedného z detí, ktorému bol triednym učiteľom. 

Podľa informácii TV JOJ obvinený muž mal pracovať minimálne ešte v jednej základnej škole v Bratislave, kde mal dostať hodinovú výpoveď po sťažnostiach rodičov. "Zistili sme, že bol kedysi odsúdený za zneužívanie maloletých," vyjadrila sa matka jedného zo žiakov, ktorému bol triednym učiteľom, Mária Spišiaková. Na základe zistenia, že bol súdne trestaný i jeho správanie sa k žiakom, zmobilizovalo rodičov. Obávali sa, že učiteľove sklony, pre ktoré bol pred dvadsiatimi rokmi odsúdený sa znova objavujú. "Kupoval im plyšákov, zošity, niektorých, keď dostali zlú známku, tak hladkal, si ich pritúlil," porozprávala ďalej. 

Vytipovaným žiakom mal dávať zle známky, aby ich potom mohol zavolať na osobné konzultácie prípadne doučovanie. Do jeho pozornosti sa podľa rodičov dostávali iba chlapci. S nimi následne plánoval rôzne víkendové výlety. "On vždy mal na nich čas, my sme boli najprv nadšení, ešte boli rodičia, ktorí posielali mladších súrodencov," pokračovala Mária Spišiaková.

Trest spred 20 rokov mal zahladený 

Trest spred dvadsiatich rokov mal odpykaný a zahladený, to znamená, že nefiguroval vo výpise z registra trestov. Navyše sa TV JOJ podarilo zistiť, že si niekoľkokrát zmenil priezvisko. Takto sa mu podarilo opäť zamestnať ako učiteľovi na prvom stupni základnej školy. Dnes už nepracuje ani na jednej z nich. Z tej pred troma rokmi ho po odhalení prepustili. Nepracuje už ani v Základnej škole v Dúbravke, kde mal podľa polície naposledy pôsobiť. "Mestskú časť Dúbravka a ani žiadnu zo základných škôl, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti nikto nekontaktoval v súvislosti s tým, že učiteľ mal zneužívať 11-ročného chlapca," píše sa v stanovisku Miestneho úradu mestskej časti Dúbravka. 

Ani v tejto škole o jeho minulosti nemali ako vedieť. Vo výpise z registra trestov, ktorý musel k žiadosti o prijatie do zamestnania predložiť, o tom nebola ani zmienka. Napísané by to bolo jedine v odpise z registra trestov. Na to je ale potrebná zmena zákona.

Podľa policajných informácii mal 51-ročný Peter z Bratislavy už od roku 2017 nadväzovať priateľský vzťah s 11-ročným žiakom a jeho matkou. Chlapcovi údajne kupoval darčeky, školské pomôcky a platil rôzne výlety. Keď si takto získal náklonnosť, so súhlasom matky chlapec navštevoval učiteľa uňho v byte a dokonca uňho aj prenocoval. Po následnom zhoršení jeho prospechu a správania ale polícia zistila, aké boli učiteľove úmysly. Školáka mal počas stretnutí fotografovať nahého, ako aj dotýkať sa ho na rôznych miestach. 

Viac o prípade učiteľa, ktorý mal zneužiť 11- ročného žiaka sa dozviete v článku TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy