Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záchranári ratovali srnca, ktorý sa rozhodol preplávať jazero
Zdielať na

Záchranári ratovali srnca, ktorý sa rozhodol preplávať jazero

NIEDZICA / Poľským vodným záchranárom sa podarilo nakrútiť unikátne zábery. Jeleň chcel preplávať dva kilometre široké jazero s hĺbkou 55 metrov.

Vodní záchranári natočili zábery na Čorstýnskom jazere pri zámku Niedzica na slovensko-poľských hraniciach. Mladý srnec si to namieril priamo kížom cez celé jazero. "Počas bežnej hliadky sme si všimli, že srnec sa snaží preplávať na druhý breh. Bola to nezvyčajná situácia, tak sme išli bližšie," hovorí záchranár a autor videa Dominik Dunajczan. 

"Začal vystupovať na skaly, ale bol to veľmi ťažký terén a tak spadol späť do vody," dodáva záchranár. 

Vodní záchranári sa nestarajú iba o záchranu ľudských životov, ale pomáhajú aj zvieratám, ktoré v jazere uviaznu. Tento srnec mal šťastie a nakoniec sa mu podarilo z jazera vyliezť. Záchranári tvrdia, že prípadov, kedy zvieratá skáču do jazera je čoraz viac. "Podľa toho čo vieme, tak tadeto kedysi viedla migračná trasa zvierat. Tým, že sa vytvorilo Čorstýnske jazero sme pre ne urobili takpovediac umelú bariéru, ktorú musia prekonať," hovorí šéf vodných záchranárov Marek Jasiński. 

"Zvyčajne, keď vidíme takto zviera, ako sa trápi vo vode, vezmeme ho na čln a prevezieme na druhý breh. Chceme zabezpečiť, aby sa mu nič nestalo. Našťastie srnec bol dostatočne silný," dodáva Dominik Dunajczan. 

"Je veľmi ťažké povedať, prečo zvolil takúto trasu. Ale je veľmi dobré, že ukáže človeku, že dokáže aj tie naše bariéry prekonať a nerobí mu to problém," hovorí Jozef Hybler zo Štátnych lesov TANAPU.

Divá zver spôsobí poľnohospodárom každý rok veľké škody. Problém s premnožením sa ale nedarí dlhodobo vyriešiť. Pozrite si reportáž: