Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NASA preverí systém ochrany Zeme. V roku 2022 uskutoční testovací náraz do planéty
Zdielať na

NASA preverí systém ochrany Zeme. V roku 2022 uskutoční testovací náraz do planéty

Archívna reportáž

WASHINGTON / Testovací náraz sondy misie DART do menšieho telesa dvojplanéty Didymos s cieľom ovplyvniť jeho pohyb je plánovaný na september 2022. Ide o projekt NASA v rámci programu prípravy ochrany Zeme pred možnou zrážkou s vesmírnym telesom.

Projekt NASA má ochrániť Zem pred zrážkou s vesmírnym telesom, ktorá by mohla ohroziť život na celej planéte. Binárny systém s označením 65803 tvorí väčšie teleso Didymos A o priemere približne 800 metrov, okolo ktorého obieha Didymos B, veľký asi 150 metrov. Dvojica bola objavená v apríli 1996 a vedci sa v záujme realizácie chystaného projektu DART o nej snažia dozvedieť čo najviac už od roku 2015. 

DART by mal byť prvou misiou s predvedením jednej z techník obrany našej planéty - zmena pohybu planéty kinetickým nárazom. Ide o zasiahnutie Didymosu B kozmickým aparátom s cieľom ovplyvniť jeho let. 

Viditeľná zo Zeme

Dvojplanéta Didymos pre Zem nepredstavuje žiadnu hrozbu a je ideálnym cieľom pre túto skúšku, pretože podľa NASA je jednoduchšie merať v binárnom systéme zmeny v obežnej dráhe menšej planéty okolo väčšej, než sledovať zmeny v letovej dráhe jednej planéty okolo Slnka. S vypustením sondy DART sa počíta v lete 2021 a jej dopad predpokladanou rýchlosťou asi 6 km/min. je plánovaný na september 2022. V tom čase by mal byť Didymos vzdialený 11 kilometrov od Zeme, pričom ju bude možné sledovať špeciálnymi ďalekohľadmi. 

Našej planéte momentálne podľa odborníkov náraz s inou planétou nehrozí, v budúcnosti to ale vylúčiť nemôžu. Vedci preto venujú príprave ochrany pred takouto situáciou veľkú pozornosť a pracujú na rôznych scenároch, ako by to bolo možné odvrátiť. 

Vesmírne agentúry podľa serveru space.com v takomto prípade počítajú s nutnosťou spojiť misie dvoch rôznych typov. Prvý typ by mala byť prieskumná, vďaka ktorej by experti získali údaje potrebné k čo najpresnejšiemu zhodnoteniu situácie. Druhý typ by mali byť projekty k odvráteniu katastrofy, ak by sa potvrdilo, že to je nevyhnutné. 

Podstatou takejto planetárnej obrany je snaha ovplyvniť dráhu letu planéty, ktorá by bola hrozbou. Predovšetkým ide o urýchlenie alebo zabrzdenie rýchlosti telesa, ktoré by tak do predpokladaného bodu zrážky dorazilo skôr alebo neskôr než Zem. V závislosti na dostatok času by k tomu stačilo i relatívne neškodné ovplyvnenie letu. Zle pripravený zásah, ktorý by spôsobil rozpad telesa, by ale mohol znamenať nepredvídateľné riziko. 

Vedľa nárazu jedného, či viacerých aparátov na planétu by k ovplyvneniu jej letu mohli poslúžiť jadrové explózie, realizované podľa potreby v rôznej vzdialenosti od povrchu. V podstate by šlo o snahu zmeniť hmotnosť telesa a tým aj dráhu, či rýchlosť letu. 

Pozrite si reportáž o vesmírnom kráľovstve zvanom Asgardia:

Súvisiace články