Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Odborníci o páde lietadla v Moskve: Ako sa mohlo zachrániť viac pasažierov?
Zdielať na

Odborníci o páde lietadla v Moskve: Ako sa mohlo zachrániť viac pasažierov?

BRATISLAVA/MOSKVA / Nedeľná nehoda lietadla ruskej výroby Suchoj, ktorá si na moskovskom letisku Šeremetevo vyžiadala množstvo ľudských životov, opäť otvorila množstvo otázok, spojených s bezpečnosťou leteckej dopravy. Celý svet obleteli zábery, ako pasažieri utekajú od horiaceho stroja na letiskovej ploche. Mnohých, nie len odborníkov ale zarazil pohľad na preživších, ktorí odchádzali s batožinou v ruke.

Pravidlá pre cestujúcich

V núdzových situáciách je však absolútne neprípustné, aby pasažieri na svoju batožinu čo i len pomysleli. Nech je akokoľvek hodnotná. Pri evakuácii je to jedna z prvých vecí, na ktoré palubný personál upozorňuje. Prečo platí aj takéto pravidlo, vysvetlila inštruktorka palubných sprievodcov Silvia Holičová. "Spomaľuje to ten evakuačný prúd, ten flow. Ale my máme dané, že s nimi v tom momente nebudeme bojovať. Lebo každá sekunda je dobrá. Ja sa s ním budem naťahovať o kufor. Tie letušky ich potrebujú dostať von či už s kufrom, či už bez kufra," vysvetlila. 

Vyzerá to teda tak, že pasažieri nerešpektovali tieto pravidlá. Nie je preto vylúčené, že by smutná bilancia mohla byť podstatne nižšia. Stačilo by pritom, ak by cestujúci rešpektovali pravidlá. "Určite to bolo prekážkou tá batožina, ja som videla, že niektorí si ťahali veľké kufre so sebou," poznamenala  inštruktorka palubných sprievodcov.

Ďalším problémom bol zjavne zásah hasičských jednotiek. V takejto krízovej situácii sa ráta každá sekunda. Hasiči údajne neprišiel dostatočne včas na to, aby sa podarilo lietadlo uhasiť skôr a zachrániť tak viac cestujúcich. "Keby boli pripravení, tak okamžite môžu chŕliť penu a tie motory nemuseli vzbĺknuť až do takého rozsahu, ako sme videli," povedal Dalimír Pišťanský, riaditeľ Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. 

V každom prípade teraz toto letecké nešťastie vyšetrujú ruskí vyšetrovatelia. Podľa dostupných informácií, by mali mať k dispozícii kompletné záznamy čiernych skriniek, ktoré ostali nepoškodené. Tým pádom pre nich bude jednoduchšie zisťovať, čo bolo príčinou tejto nehody. Jedno čo vieme v tejto chvíli povedať je, že aj napriek vysokému počtu obetí, je pri takomto požiari lietadla veľkým šťastím, že ho takmer polovica pasažierov prežila. Aj vďaka postupu palubného personálu. 

"Je to obrovský úspech, že sa zachránilo toľko ľudí. Ja som si to pozrela, že v podstate polovica ľudí prežila a druhá polovica zahynula. Predpokladám, že to bolo z dôvodu udusenia sa dymom. Lebo požiar je náš najväčší nepriateľ, v lietadle. Všetci sa bojíme požiaru. Lebo všetky ostatné situácie sú ako tak zvládnuteľné, ale ten oheň je proste fenomén," dodala k havárií lietadla Holičová.

Pri havárií lietadla zahynuli desiatky ľudí. Viac v reportáži TU:

Najčítanejšie správy