Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Akí sme za volantom? Unikátny projekt odhalí aj to, kto najviac nadáva
Zdielať na

Akí sme za volantom? Unikátny projekt odhalí aj to, kto najviac nadáva

EURÓPA / Prekročenie rýchlosti, sms-kovanie počas šoférovania, ale aj nadávky. Takto sa správajú mnohí vodiči. Ukázal to unikátny európsky prieskum nadácie z Francúzka. Robili ho v 11. európskych krajinách vrátane Slovenska.

Unikátny prieskum robila nadácia takmer tri mesiace. Ukázalo sa, že nohu na plyne zabúdajú ubrať až v 92 percentách Poliaci a na druhom mieste skončili Španieli. Slováci spolu s Francúzmi zas často nepoužívajú smerovky.

"Štyridsaťšesť percent vodičov jazdí na diaľnici v strednom pruhu, aj keď ľavý pruh je voľný," vypichla z prieskumu Mia Bajáková, hovorkyňa Nadácie Vinici Autoroutes.

Telefón v ruke

Prvenstvo v telefonovaní za volantom patrí Grékom a najčastejšie sms-kujú Poľskí vodiči. Za nebezpečné to považuje 97 percent európskych vodičov, ale 1 zo 4 priznalo, že to robí. 

Deväť percent Slovákov sa priznalo, že takmer mali, alebo spôsobili dopravnú nehodu iba preto, že za volantom používali mobilný telefón. Sms-kovanie za volantom priznalo 24 percent vodičov zo Slovenska.

Alkohol za volantom 

Prieskum ukázal, že mnohí vodiči šoférujú pod vplyvom alkoholu alebo drog. 24 percent Grékov priznalo jazdu pod vplyvom alkoholu, 13 percent z nich už preto malo takmer dopravnú nehodu. Zo všetkých krajín tri percentá užili pred jazdou omamné látky. "Desať percent európskych vodičov sa vyjadrilo, že už šoférovalo pod vplyvom alkoholu, na Slovensku to boli tri percentá vodičov," dodala Bajáková. 

Nadávky vodičom 

Výnimkou nie sú ani nadávky druhým vodičom, hlavne u Grékov a Švédov. Španieli a Nemci často na tých, čo ich rozčuľujú za volantom, vytrubujú . No a mnohí nemajú problém zastaviť a s vodičom si všetko vysvetliť osobne. "Až jeden z piatich vodičov sa priznal, že už z auta vystúpili, aby si vyjasnili veci z oči voči. Na Slovensku to urobilo 21 percent opýtaných," prezradila Bajáková.  

Pozrite si archívnu reportáž o podobnej téme: 

Súvisiace články