Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Ivan Bella oslavuje 20. výročie svojho úspechu. Ako prvý Slovák vyletel do vesmíru
Zdielať na

VIDEO: Ivan Bella oslavuje 20. výročie svojho úspechu. Ako prvý Slovák vyletel do vesmíru

BRATISLAVA / Prvý slovenský kozmonaut vyletel do vesmíru pred 20 rokmi. Presne 20. februára 1999. Ivan Bella si tento moment pripomenie nielen s členmi svojej posádky, ale aj ďalšími kozmonautmi, celkovo z 10 krajín.

V zahraničí býva dobrým zvykom, že kozmonautov po ich návrate na Zem pozývajú vlády na oficiálne stretnutie, prípadne im dávajú medaily. Na posádku Ivana Bellu si Slovensko 20 rokov nenašlo čas. 

Aj preto sa rozhodol zorganizovať za pomoci Slovenského leteckého zväzu podujatie, ktoré pripomenie úspešnú vesmírnu misiu Štefánik. "20 rokov je dlhá doba a je na čase, aby sa im oficiálne povedalo "ďakujeme páni"," poznamenal Ivan Bella. Pridajú sa aj jeho kolegovia z posádky letu SOJUZ TM-29, ktorí po prvý raz zavítajú do Bratislavy. "Záujem verejnosti je rovnaký ako bol prvé dni po kozmickom lete. Ľudia mi nedovolia zabudnúť," vyjadril sa Bella. 

A ako väčšina kozmonautov aj on priznáva, že ho síce len 8-dňový pobyt v niečom poznačil. "Začal som si uvedomovať keď som 16-krát videl západ a východ Slnka cez tenkú stužku atmosféry, že nás oddeľuje od žitia," povedal. 

Na niektorých internetových stránkach má pri svojom mene uvedené, že bol kozmonautom od 23. marca 1998 do 28. februára 1999. On sa nad týmto údajom iba zasmial. "Keď sa človek raz stal kozmonautom tak je kozmonautom až do smrti," dodal. 

Jedno prianie k výročiu nám však Ivan Bella prezradil. "Ja dúfam, že ďalšieho kozmonauta budeme mať už čoskoro. Bude atraktívnejší v tom, že bude vedieť nové veci, kam sa kozmonautika posunula za tých 20 rokov." 

Pozrite si reportáž o pristátí kozmonautov na Zem:

Súvisiace články