Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Oddych, detox a celkový reštart. Ayurvédsky pobyt na Srí Lanke mení životy
Zdielať na

Oddych, detox a celkový reštart. Ayurvédsky pobyt na Srí Lanke mení životy

BRATISLAVA / Ľudia ju vraj poznajú už 5000 rokov, napriek tomu sa o nej niektorí ešte nedozvedeli. Reč je o ayurvéde. V Ranných novinách o tom prišli povedať viac Karin Grófová a Anna Tásler Onderková, ktoré predstavili aj krásu Srí Lanky.

Pri ayurvéde nejde v prvom rade o diétu, ale skôr o medicínsky aspekt. "Rieši človeka tak holisticky. Pritom ako dostáva zdravú stravu, rôzne procedúry, pri tom, ako veľa spí, samozrejme môže prísť aj k redukcii váhy, ale to nie je to prioritné, prečo ľudia na to chodia," vysvetľuje Karin Grófová, ktorá sa ayurvéde venuje a organizuje s tým spojené pobyty na Srí Lanke. 

​Ayurvéda je podľa Karin istý druh prevencie pred chronickými chorobami. Na pobyt sa ale prihlásia aj ľudia, ktorí naopak tie chronické problémy už majú. "Môže to byť vysoký krvný tlak, rôzne kožné choroby, alebo sú to ľudia, ktorí môžu byť vyhorení, potrebujú si mentálne oddýchnuť." Tradičná medicína sa opiera o princíp, podľa ktorého veľa chorôb vzniká zo stravy a stravou sa dá aj liečiť. 

Reštart do života

Ayurvédsky pobyt na Srí Lanke ponúka reštart v podobe 5 až 7 procedúr denne, zdravej stravy, ktorú pripraví doktor a najmä psychického a fyzického oddychu nakumulovaného do 2 týždňov.  Vyskúšala si ho aj travel blogerka a cestovateľka  Anna Tásler Onderková. "Ja som tam aj zhodila tých pár kíl a tým, že v strave nie je mäso, tak som si akoby odvykla ho toľko jesť," povedala s tým, že jediný problém jej robilo mať čistú hlavu a na nič nemyslieť. "Mne to v tej hlave proste stále išlo." Viac o pobyte sa dozviete na stránke www.ayurveda-srilanka.sk

Čarovná Srí Lanka

Srí Lanka je podľa istého svetového vydavateľstva na čele rebríčka destinácií, ktoré by sme v tomto roku mali navštíviť. Je to bezpečná krajina, vybrať sa tam možno aj s rodinou. Podľa Anny sú tam najčarovnejšie pláže, ale obísť by nikto nemal ani parky vo vnútrozemí krajiny. "Slony tam voľne behajú, prírode je tam naozaj nádherná." 

Strava je veľmi pikantná a je dobré si to pred objednaním overiť. "To čo je pre nich pikantné, tak pre nás už úplne. Majú posunutú hranicu," radí Anna. "Ja som typ cestovateľa, ktorý sa stravuje hocikde. Na trhu, vo vlakoch. Tam majú predavačov, ktorí jedlo ponúkajú v takých veľkých košoch a samozrejme to chytajú rukami. Ja som sa nikdy nebála." 

Anna precestovala Srí Lanku krížom krážom trikrát a zažila tam naozaj hocičo. "Dostala som pozvanie na srílanskú svadbu. Sedela som na raňajkách v reštaurácii  rozprávala som sa s manažérom. On mi povedal, že jeho kamarátka sa vydáva večer a či nechcem ísť na svadbu. Tomu sa nedalo odolať. Bol to úžasný zážitok. " 

O zážitkoch a radách cestovateľky Anny si môžte prečítať viac na jej stráne www.trafam.net. 

Súvisiace články