Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách neutícha. Ohrozujú už aj svahy
Zdielať na

Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách neutícha. Ohrozujú už aj svahy

VYSOKÉ TATRY / V Tatrách stále pretrváva lavínové nebezpečenstvo, ktoré je spôsobené takmer nepretržitým snežením už niekoľko dní. Horská záchranná služba preto upozorňuje turistov, aby si dávali pozor na svahy tesne na hranici lesa. Stredisko lavínovej prevencie vyhlásilo tak 3. stupeň lavínového nebezpečenstva.

Výstraha pred 3. stupňom lavínového nebezpečenstva platí v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. Oproti predošlým dňom sa stupeň nebezpečenstva znížil. V iných oblastiach Tatier platí 2. stupeň. "Počas posledného sneženia napadlo do 15 cm nového prachového snehu. Nebezpečné sú záveterné strany pohorí južných, juhovýchodných a východných orientácií," upozorňuje HZS. 

Horská záchranná služba upozorňuje zároveň turistov, aby sa vyhýbali svahom na hranici s lesmi, kde môžu lavíny spadnúť. Podľa lavínového strediska HZS sa ale sneh postupne stabilizuje.

Dôkazom lavínového nebezpečenstva je aj tragédia v Malej Fatre. Skialpinistu tam v stredu dopoludnia zasypala lavína pod Veľkým Kriváňom. Zvyšní kamaráti sa ho pokúsili nájsť a vyhrabať spod lavíny. Na miesto boli privolaní aj horskí záchranári, ktorým sa muža nepodarilo oživiť.

Počasie na horách 

Teploty v noci dosiahli -12°C v polohách nad 2 000 m, na podhorí okolo -5°C. V najbližších dňoch sa sneženie neočakáva. Starší sneh je po silnom vetre v posledných dňoch uložený do záveterných južných a juhovýchodných svahov a do lesov. Na hrebeňoch hôr sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. V stredných polohách do 1 500 m dosahuje sneh výšku do 100 cm, vo vysokých polohách Tatier 120 až 220 cm. Pohyb mimo chodníkov je veľmi obtiažny aj na lyžiach či snežniciach, bez nich je nemožný.

Pozrite si reportáž o situácia v Tatrách a na Orave. Pod snehom skončila aj železnica:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy