Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sneh stále trápi Slovensko. V Tatrách odhrabávajú chodníky, na Orave železnice
Zdielať na

Sneh stále trápi Slovensko. V Tatrách odhrabávajú chodníky, na Orave železnice

TATRY / Napriek tomu, že nemajú zásah, po každom väčšom snežení horskí profesionáli berú lopaty a vyrážajú do terénu. Snažia sa upraviť turistické chodníky tak, aby mohli čo najďalej vyviesť skútrami niekoľko kíl materiálu i ľudí v prípade záchrany tých, čo potrebujú ich pomoc.

Keď napadne sneh, vyrážajú horskí záchranári do terénu skontrolovať prechodnosť tatranských chodníkov. Aj tých, ktoré smerujú do dolín, kde sú vysokohorské chaty. Ak je problém, záchranári chytia do rúk lopaty a terén upravia. "Sme už aj motorovými pílami rozrezávali ľad, ktorý bol na chodníku. Čiže nielen tie lopaty, ale aj iné prostriedky používame na spriechodnenie," vysvetľuje záchranár Peter Diča.

Vo vysokohorskom prostredí je zatiaľ vyhlásený 3. lavínový stupeň. Aj keď platí sezónna uzávera, turisti sa môžu dostať po vysokohorské chaty, okrem chaty pod Rysmi. To ale neznamená, že sú na chodníkoch v bezpečí. "Človek vchádza do lavínového terénu a mal by byť vybavený lavínovou výbavou, ktorá obsahuje hlavne lavínový vyhľadávač, lopatu a lavínovú sondu," pokračuje Diča. 

Počasie i situácia sa v horách mení v krátkom čase, preto záchranári odporúčajú turistom sledovať aktuálny stav na stránke horskej služby. V prípade núdze pomoc nepríde za pár minút. Do istého úseku im pomôžu skútre, no potom musia stúpať k zranenému po vlastných.

Zasypané koľajnice

V najchladnejšej dedine Slovenska - v Oravskej Lesnej, už 6 dní tvrdo pracujú na tom, aby odkryli zasypané železničné koľajnice. Na trať im navyše popadali stromy, ktoré museli prepíliť. A hoci im chýba už iba posledných 500 metrov, cez víkend bude opäť snežiť.

Sneh na hrade

​Stredovekému hradu v Starej Ľubovni prišli na pomoc horolezci. Na strechy vyliezli aj s lopatami, aby mohli odpratať nánosy snehu. Inak by sa mohlo stať, že sa časti hradu poškodia alebo sneh zasype niekoho z návštevníkov.

​Pozrite si unikátne zábery z dronu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy