Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ústavný súd s neistou budúcnosťou. Minister si neželá, aby sa zvolenie posúvalo
Zdielať na

Ústavný súd s neistou budúcnosťou. Minister si neželá, aby sa zvolenie posúvalo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Neexistuje dôvod, prečo by mal byť Ústavný súd paralyzovaný tým, že si poslanci nevedia vybrať nástupcov odchádzajúcich sudcov. Na tom sa zhodujú politici aj odborníci. Ani minister spravodlivosti si neželá, aby sa zvolenie chýbajúcich deviatich sudcov ústavného súdu posúvalo. Od polovice februára budú rozhodovať iba štyria sudcovia. Súd ich ale potrebuje aspoň 7. Voľbu ale môže skomplikovať predovšetkým jeden z kandidátov - Robert Fico.

Andrej Danko sa v stredu takpovediac pochválil, že vyhral spor na Ústavnom súde s opozíciou a prezidentom Andrejom Kiskom, ktorí namietali, že tento zákon je v rozpore s ústavou a že poslanci by mali mať právo jednak hovoriť neobmedzene v pléne národnej rady a mali by mať možnosť používať rôzne vizuálne pomôcky. "Verejne vyzývam týchto ľudí, aby aspoň uznali, že sa mýlili. Nečakám ospravedlnenie," povedal na tlačovej besede Andrej Danko. 

"Pozrite sa, kto na tom ústavnom súde rozhodoval. Napríklad Palculinka, alebo teda pani Laššáková a pán Mamojka, ktorí predtým za ten zákon v parlamente hlasovali. Jednoducho, obludnosť," vyjadril sa predseda OĽaNO Igor Matovič.

Deviatim sudcom Ústavného súdu sa končí mandát v polovici februára. A takmer presne o 4 mesiace neskôr opúšťa svoj úrad Andrej Kiska. Ak má teda on vyberať z 18 sudcov deviatich, ktorí sa presunú do Košíc, sú na to presne 4 mesiace.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy