Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prvé zasadnutie vlády začalo v akademickom duchu. Hlavnou témou je odoberanie titulov
Zdielať na

Prvé zasadnutie vlády začalo v akademickom duchu. Hlavnou témou je odoberanie titulov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Odoberanie akademických titulov, to je jedna z hlavných tém na prvom zasadnutí vlády v tomto roku. Návrh predkladá ministerka školstva Martina Lubyová.

Vláda dnes odobrila návrh zákona, ktorý umožní plagiátorom odobrať pochybné tituly. Návrh zákona z dielne Martiny Lubyovej, ktorý dnes odobrili ministri, sa riadi princípom "kto udeľuje, ten odníma". Konať má teda rektor na návrh poradnej komisie. No má to jeden háčik, odobratiu titulu musí predchádzať právoplatné rozhodnutie súdu. 

To znamená, že škola môže konať, až keď súd rozhodne, že si dotyčný študent pomohol k titulu trestným činom, ako plagiátorstvom, porušením autorských práv, či podplácaním. "Okrem jedného jediného prípadu, keď prácu napísal niekto iný, lebo toto nie je zatiaľ trestným činom," uviedla Martina Lubyová, ministerka školstva. "Najväčší problém je v tom, že zákon je dosť reštriktívny, tým, že je naviazaný na rozhodnutie súdu. Ja si nepamätám na jediný prípad za posledné roky, keď niekto sa vôbec súdil z titulu plagiátorstva," dodal Juraj Draxler, bývalý minister školstva. 

Nejasné je aj to, komu bude možné titul odobrať. Návrh zákona uvádza, že študentovi do troch rokov od odsúdenia alebo maximálne desať rokov od ukončenia školy. "Toto bude ešte naozaj detailne prejednávané v rámci čítaní v parlamente, tam sa môže ešte všetko meniť," doplnila Martina Lubyová.

Exminister Draxler tiež upozorňuje, že pokiaľ by poslanci Národnej rady zákon schválili v podobe, aby sa dotýkal už vydaných titulov, mohol by naraziť na problém so spätným pôsobením. No ministerstvo s retroaktivitou zákona počíta. "Ono to záleží od premlčacej doby tých trestných činov na základe ktorých sa dá rozhodovať, čiže tam je to rôzne. Najdlhšia je ochrana autorských práv, tam je to podľa závažnosti až 20 rokov," objasnila ministerka školstva. "Pokiaľ parlament schváli tento zákon, či náhodou do toho nebude náhodou vstupovať ústavný súd," dodal bývalý minister školstva.

Už v piatok by špeciálna komisia na Univerzite Mateja Bela mala zverejniť stanovisko k rigoróznej práci Danka, ktorá prijímanie zákona odštartovala. Podľa informácií Denníka N potrvdzuje, že práca Lubyovej straníckeho šéfa je kompilátom piatich učebníc. "Pokiaľ ten študent neskrýva, že kompiluje texty a nerobí ten plagiát, teda že sa skrýva a vydáva cudzie myšlienky za svoje, ale otvorene povie, používal som takéto, takéto cudzie texty, tak už naozaj ta miera prípustnej kompilácie je na tej komisii aby posúdila, mohol si v tejto miere kompilovať alebo daj tam viacej vlastného textu, vlastných myšlienok," dodala Martina Lubyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy