Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Meteorológovia pripúšťajú, že rok 2019 môže byť doteraz najteplejší
Zdielať na

Meteorológovia pripúšťajú, že rok 2019 môže byť doteraz najteplejší

BRATISLAVA / Rok 2018 je už za nami, a tak definitívne môžeme hodnotiť, aký bol z hľadiska počasia. Meteorológovia ho radia k najteplejším v histórii meraní, hydrológovia zas medzi výrazne suchšie. Mnohí sme ale zvedaví, aký bude tento rok. Jav El Niňo naznačuje, že by mohol byť ešte teplejší, dokonca najteplejší zo všetkých. Mal by sa začať už teraz teplejšou zimou.

O uplynulom roku môžeme jednoznačne povedať, že bol mimoriadne teplý a na zrážky skúpy. "By sa mal zaradiť na štvrté miesto medzi najteplejšie roky, tá tabuľka sa zostavuje od roku 1880 a tie najteplejšie roky sú práve tieto uplynulé štyri," povedal meteorológ Peter Jurčovič. 

Z pohľadu celoročných zrážok zas patrí medzi výrazne suchšie. "Mnohí ľudia sa sťažujú, že sú nízke hladiny priehrad a vodných nádrží, zrážková činnosť je naozaj slabšia," dodal Jurčovič. S výnimkou tuhých mrazov na prelome februára a marca, nebol ani nijako zvlášť extrémny. "Nepovažujem to za niečo mimoriadne ani z hľadiska sucha, zrážok ani z hľadiska extrémnych horúčav," uviedol Jurčovič. 

Mnohí si kladieme otázku, aké počasie nám prinesie nový rok. "Pokračuje extrémne teplé počasie, tak ako hovoríme v súvislosti s globálnym otepľovaním a zdá sa, že ani v najbližších rokoch to inak nebude," dodal Jurčovič. Január by mohol mať niekoľko chladnejších vrcholov. Vyzerá to tak, že by mala byť teplejšia celá zima.

"V priebehu novembra sa začne prebúdzať El Niňo," prezradil meteorológ. To je jav, ktorý sa opakuje raz za tri až štyri roky nárastom teploty vody v strede Tichého oceánu. Teplá voda potom prúdi k južnej Amerike, kde spôsobí namiesto sucha daždivé počasie, čo má dopad na celú zemeguľu, teda aj na Slovensko a už v týchto zimných mesiacoch. 

Pokiaľ sa El Niňo naozaj vyvinie podľa očakávaní, aj rok 2019 by mohol patriť medzi najteplejšie. "Ešte aby rok 2019 nebol náhodou najteplejší v dejinách pravidelných meraní od roku 1880," polemizuje Jurčovič.

Súvisiace články