Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na ISS našli baktérie odolné voči liekom. Objavili ich aj na Zemi
Zdielať na

Na ISS našli baktérie odolné voči liekom. Objavili ich aj na Zemi

Archívna reportáž

WASHINGTON / Vedci americkej vesmírnej agentúry NASA objavili na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS niekoľko neznámych kmeňov baktérie odolnej voči liekom. Tieto kmene nepredstavujú hrozbu pre ľudské zdravie, no podľa správy zverejnenej v časopise BMC Microbiology je potrebné im venovať pozornosť.

Tím, ktorý vedú odborníci Laboratória tryskového pohonu NASA v Kalifornii analyzoval niekoľko bakteriálnych vzoriek odobratých ešte v roku 2015 z odpadu z toaliet a z cvičebného zariadenia na ISS. Identifikovali pri tom päť pred tým neznámych kmeňov baktérie Enterobacter, ktorá je vysoko rezistentná voči antibiotikám. "Zistili sme, že genómy týchto piatich kmeňov Enterobactera z ISS sú geneticky najviac podobné trom kmeňom novoobjaveným na Zemi," povedal spoluautor expertnej správy Kasthuri Venkateswaran, ktorý pracuje v Skupine pre biotechnologickú a planetárnu ochranu JPL. 

DNA novozistených kmeňov z orbitálneho komplexu pritom vedci porovnávali s viac ako 1200 kmeňmi Enterobacteru skôr zhromaždeným na Zemi. Dospeli k záveru, že nové kmene sa veľmi podobajú druhu Enterobacter bugandensis. Ten objavili nedávno aj v troch nemocniciach na Zemi (v Afrike, vo Washingtone a v Colorade), kde preukázal svoju schopnosť vyvolať u ľudí ochorenie a pritom odolávať rôznym antibiotikám. "Je dôležité si uvedomiť, že kmene nájdené na ISS nepredstavujú aktívnu hrozbu pre ľudské zdravie, napriek tomu ich treba ďalej sledovať," upozornil v prehlásení vedúci tímu spoluautorov Nitin Singh z Skupiny pre biotechnologickú a planetárnu ochranu JPL.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články