Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Napínavé manévre sondy InSight. Úspešnosť pristátia na Marse bola len 40-percentná
Zdielať na

Napínavé manévre sondy InSight. Úspešnosť pristátia na Marse bola len 40-percentná

WASHINGTON/BRATISLAVA / Napínavé divadlo ponúklo v pondelok pristávanie sondy InSight na Marse. A to z viacerých dôvodov. Tým najdôležitejším je však fakt, že úspešnosť pristátí na tejto planéte je len 40-percentná. Aj preto sa pri čakaní ako to dopadne, dalo napätie medzi odborníkmi a vesmírnymi nadšencami doslova krájať.

Po prvýkrát v histórii pristávanie na Marse sledovali dva satelity. A nielen sledovali, ale aj vysielali. Odborníci, ale aj vesmírny nadšenci celú akciu mohli sledovať. 

Informácia, že sonda úspešne pristála, putovala z planéty na Zem osem minút. ​"Boli to šialené emócie. Sedem rokov sme pracovali na tomto projekte. Myslím si, že viacerým z nás prestalo počas pristávania biť srdce," uviedol projektový manažér NASA, Tom Hoffman. 

Pristávanie sondy InSight trvalo 7 minút a nie náhodou sú nazvané minútami hrôzy. Úspešnosť takéhoto manévru je len 40-percentná. "Trafiť sa správne na Mars je ako trafiť sa správne do makového zrnka na kilometer," vysvetľuje profesor Peter Ballo z Fakulty elektrotechiky a informatiky STU v Bratislave. 

Napriek potlesku ten definitívny výdych prišiel až potom, keď sa sonde Insight, ktorá úspešne pristála na Marse, roztiahli solárne panely. Teraz sa začína čakanie na to, čo odhalia 3 seizmografy a tepelný detektor. "Vlastne je to prvá sonda, ktorá nám má odhaliť vnútro Marsu, či jeho jadro je tekuté alebo pevné, či má Mars nejakú seizmiku," vraví Jakub Kapuš, podpredseda SOSA. "Pozerám sa na prvý obrázok zo sondy InSight a viem, že sa uzatvára kruh - smerujeme k lepšiemu pochopeniu Marsu," dodal vedúci vedec celého projektu Bruce Banerdt. 

Súvisiace články