Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Guvernér NBS Jozef Makúch predčasne končí. Kažimír potvrdil záujem o funkciu
Zdielať na

Guvernér NBS Jozef Makúch predčasne končí. Kažimír potvrdil záujem o funkciu

BRATISLAVA / Guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch oznámil v utorok, že na pozícii končí. Svoje rozhodnutie predložil bankovej rade. Vo funkcii by mal skončiť uplynutím dátumu 1.marec 2019. Zároveň minister financií Peter Kažimír po prvýkrát oficiálne vyhlásil, že o funkciu šéfa NBS má vážny záujem.

Jozef Makúch sa rozhodol skončiť na poste guvernéra NBS. Skončiť by mal po uplynutí dňa 1. marca 2019. Z funkcie tak odchádza predčasne, pretože ako guvernér mal pôsobiť až do 12. januára 2021. V prípade neskoršieho dňa účinnosti vymenovania nového guvernéra NBS až do tohto neskoršieho dňa bude Makúch plne zastávať a vykonávať funkciu guvernéra.

Nahradiť by ho mal minister financií Peter Kažimír. Záujem Kažimíra o tento post potvrdil ešte začiatkom októbra samotný premiér Peter Pellegrini. "Potvrdil som, že Peter Kažimír bude mať pravdepodobne záujem o túto funkciu. Ja ho v tom plne podporím, myslím, že by sa o túto funkciu uchádzať mohol," vyjadril sa pred mesiacom premiér. 

"Moje rozhodnutie je zároveň rozhodnutím odísť z aktívnej politiky. Funkciu ministra financií som vždy vnímal ako odborný post, ktorý sa na jednej strane od politiky oddeliť nedá, ale na strane druhej sa o to treba stále usilovať. Ja som sa snažil tieto dve polohy vyvažovať. Na pozícii guvernéra NBS ma láka možnosť zostať už iba vo svete čísel", povedal Peter Kažimír. 

"Na ministerstve financií som zažil a zažívam zásadné okamihy. Zavádzanie eura, najväčšiu finančnú a hospodársku krízu v dejinách, kritické momenty eurozóny, slovenské predsedníctvo EÚ, kandidatúru na šéfa euroskupiny a v posledných rokoch konečne aj konjunktúru a dobré obdobie", povedal na záver Kažimír.

SaS kritizuje záujem Kažimíra

"Spochybňuje sa tým nezávislosť centrálnej banky, ako ju vyžaduje zákon i tradícia moderného centrálneho  bankovníctva," povedal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca. SaS očakáva, že prezident sa takémuto personálnemu návrhu vzoprie.  "Ak Peter Kažimír chce ujsť z korupčnej vlády Petra Pellegriniho rovnako ako Marek Maďarič, mal by to urobiť aspoň so štipkou pokory voči občanom a sebareflexie. Miesto toho sa správa vypočítavo, arogantne, akoby funkcia guvernéra centrálnej banky bola tovarom, ktorý sa dá kúpiť," uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár a v súvislosti s Petrom Kažimírom poukázal aj na viaceré zlyhania finančnej správy, ktorá patrí do zodpovednosti práve ministra financií.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy