Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslanci na výbore riešili voľbu policajného prezidenta
Zdielať na

Poslanci na výbore riešili voľbu policajného prezidenta

BRATISLAVA / Rokovaniu Národnej rady predchádzali stretnutia poslancov vo viacerých parlamentných výboroch. Poslanci na branno-bezpečnostnom výbore riešili voľbu policajného prezidenta. Padli aj slová o udalostiach na Ukrajine.

Rokovanie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť trvalo iba sedem minút. Poslanci mali totiž na stole na prerokovanie iba jediný bod. Voľba a odvolávanie budúceho policajného prezidenta. 

Tento bod programu poslanci napokon schválili. Spor spočíval v tom, že pri voľbe policajného prezidenta je potrebná nadpolovičná väčšina poslancov z parlamentného výboru, kým pri odvolávaní sú to tri pätiny. To sa nepáčilo opozícii, tí navrhli, aby to bolo rovnako v oboch prípadoch, čiže potreba nadpolovičnej väčšiny aj pri voľbe, aj pri odolávaní. 

Už na predošlom rokovaní výboru tento návrh prešiel. To sa ale nepáčilo poslancom strany Smer-SD. Dohodli sa preto, že o tom budú rokovať ešte na pléne. Predseda Anton Hrnko si myslí, že v ďalšom hlasovaní bude koalícia jednotná.

Pred rokovaním výboru navrhol opozičný poslanec Gábor Grendel, aby bol do parlamentu zavolaný minister obrany a ministerka vnútra, aby povedali poslancom, ako vidia aktuálne dianie na Ukrajine. Tento návrh bol zamietnutý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy