Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: Nehody, uzavreté horské priechody a kolaps na cestách. Vodičov prekvapil sneh
Zdielať na

FOTO: Nehody, uzavreté horské priechody a kolaps na cestách. Vodičov prekvapil sneh

BRATISLAVA / Vodiči po celom Slovensku sa v utorok zobudili do prevažne zasneženého rána. Počasie sa ale podpísalo hlavne na plynulosti dopravy. V Bratislavskom kraji sa od rána tvorili rozsiahle kolóny, spočiatku kolabovala aj doprava v centre Bratislavy. Inak to ale nevyzeralo ani pod Tatrami, či na východe. Záchranári zasahovali aj pri nehodách, ktoré sa stali len pár metrov od seba v okrese Prešov.

​Sneženie zasiahlo viaceré mieste Slovenska. V nížinách komplikovala dopravu najmä poľadovica. Slovenský hydrometerologický ústav preto vydal na utorok výstrahu prvého stupňa. Upozornil, že nasnežiť môže od 5 do 20 centimetrov. Počasie tak ovplyvnilo chod dopravy na viacerých miestach. V Bratislave sa z rána tvorili rozsiahle kolóny a to nie len v centre, ale aj v smere z okolitých miest, dedín Kolóny sa ale v doobedňajších hodinách rozpustili, bratislavské ulice boli prechodné. Výnimkou je len obchvat, na ktorom sa ešte stále tvoria kolóny, zapríčinené aj počasím. "Od rána, vzhľadom na situáciu na bratislavských cestách, bolo výjazdov početne. Od 8:00 sme napočítali 21 výjazdov a najčastejšie to boli dopravné nehody," vyjadrila sa Majka Bakalová, zamestnankyňa asistenčných služieb. 

Počasie spôsobilo problémy aj v iných regiónoch Slovenska. Polícia či hasiči zaznamenali od rána desiatky nehôd. 

Nehody v okrese Prešov

V okrese Prešov taktiež nie je situácia priaznivá. V obci Kapušany sa stali až dve dopravné nehody, a to na rovnakom úseku len niekoľko metrov od seba. Prvá nehoda, ktorá vznikla, bola zrážka kamióna s osobným autom. Vodička za volantom osobného auta vychádzala z vedľajšej cesty na hlavnú, keď podľa slov kamionistu dostala šmyk. Plne naložený kamión sa jej snažil vyhnúť, no zrážke už nedokázal zabrániť. "Po príchode na miesto zásahu jednotka vykonala predlekársku pomoc, vo vozidle bola jedna zranená osoba,"  vyjadril sa veliteľ zásahu hasičov Patrik Talpaš. Vodičku osobného auta odviezli záchranári s poranenou hlavou do prešovskej nemocnice.

Vodiči zrejme nezvládli jazdu po zasneženej vozovke. O pár minút na to, totiž došlo k ďalšej nehode. Zrazili sa dve osobné autá. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. 

"Dychová skúška na alkohol bola u všetkých vodičov negatívna," uviedla policajný hovorca Daniel Džobanik. Policajti dopravu na danom úseku museli usmerňovať.

Situácia pod Tatrami

Situácia v okrese Poprad je kritická. Husté sneženie neprekvapilo len vodičov ale aj cestárov. Pre nákladné autá museli policajti horský priechod Vernár ráno úplne uzavrieť. Priebežne by ho ale mali sprístupňovať. Momentálne je ale doprava odkláňaná cez obec Hranovnica. Vodiči mali v noci na spomínanom horskom priechode problémy. Šmýkali sa a cez úsek sa im nedarilo prejsť, nakoniec sa cez Vernár dostali. 

​Našťastie na týchto miestach nedošlo k žiadnej vážnej dopravne nehode. Na cestách sa začala tvoriť súvislá vrstva snehu, ktorá spôsobila, že niekoľko áut skončilo mimo cesty. Podľa našich informácii sa ale žiaden z vodičov či spolujazdcov vážne nezranil.

Cestári pod Tatrami tak neustále pracovali, odhŕnali sneh a posýpali cesty. Polícia v súvislosti s nepriaznivým počasím vyzýva všetkých vodičov, aby v prípade potreby použili reťaze a rešpektovali pokyny policajtov, ktorý dopravu riadia. Upozorňujú, že si majú všímať aj dopravné značenia, aby nedošlo k nepríjemnostiam. 

Dobré správy meteorologičky

"Zajtra to už bude nasucho, bez sneženia, rovnako tak aj vo štvrtok, ale zase so studenými nocami, kedy ráno poklesne teplota na -5 až -15 stupňov Celzia," prezradila meteorologička Miriam Jarošová. 

Pozrite sa, ako to vyzeralo v Tatrách po prvej veľkej nádielke snehu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy