Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Staré zlaté časy. Dve tretiny obyvateľov veľkých európskych krajín by chceli vrátiť minulosť
Zdielať na

Staré zlaté časy. Dve tretiny obyvateľov veľkých európskych krajín by chceli vrátiť minulosť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Kedysi bolo lepšie, myslia si až dve tretiny obyvateľov veľkých európskych krajín. Najväčšiu nostalgiu za minulosťou cítia najmä Taliani, dokonca až 77 percent. Vyplýva to z výsledku prieskumu uskutočneného medzi 11-tisíc obyvateľmi piatich veľkých krajín obyvateľov Európy.

Z piatich veľkých členských zemí únie - Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Poľsko a Španielsko boli najmenej nostalgickí Poliaci so skúsenosťami zo života v sovietskom bloku. Aj napriek tomu ich na minulosť nostalgicky spomína až 53 percent. 

Väčšiu nostalgiu v prieskume prejavili najmä respondenti vo vyššom veku. V kategórii do 25 rokov mali podobné pocity 52 percent ľudí, avšak vo vekovej kategórii 56 až 65 považuje minulé časy za lepšie až 70 percent obyvateľov. Najviac sa cnie za minulosťou mladým Talianom (až 64 percent) a naopak najmenej mladým Poliakom (35 percent). Prieskum ale poukázal aj na rozdiely v pohlaví. Muži majú trošku viac ružové dioptrie, čo sa týka minulosti a až 53 percent by chcelo staré dobré časy vrátiť. Rozdiel medzi mužmi a ženami ale nie je enormný, u žien je to 47 percent. 

Prieskum poukázal na to, že pohľad na minulosť súvisí aj s politickým postojom. Najviditeľnejšie je to v Nemecku, kde je medzi pravicovo orientovanými Nemcami 51 percent tých, ktorí na minulosť spomínajú a len 31 percent takých, čo sa nepovažujú za nostalgických. "Nostalgia je známkou vysokej miery neistoty v spoločnosti," interpretuje výsledky Isabel Hoffmannová, jedna zo spoluautoriek prieskumu. Práve glorifikácia minulosti, niekedy s negatívnou súvislosťou so súčasnosťou podľa nej môže ľuďom ponúkať stabilitu a ukotvenie. 

Väčšina nostalgicky orientovaných občanov piatich krajín je presvedčená, že "migranti nám berú prácu" a 78 percent si myslí, že migranti sa do nových spoločností neplánujú do nových spoločností integrovať. U tých, ktorí na minulosť nespomínajú až z takou bázňou je pomer opačný - 30 percent sa bojí o pracovné miesta a 63 percent si myslí, že migrácia pozitívne ovplyvní hospodárstvo. 

Pozrite si aj reportáž o nespokojnosti miestnych z turistami:

Súvisiace články