Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Francúzsko nepoľaví, kým nepresadí digitálnu daň. Zameraná je na internetové giganty
Zdielať na

Francúzsko nepoľaví, kým nepresadí digitálnu daň. Zameraná je na internetové giganty

PARÍŽ / Francúzsko si nedopraje odpočinok, kým sa neschváli jeho plán na zavedenie digitálnej dane v rámci celej Európskej únie, pričom to chce dosiahnuť do konca tohto roka.

Vyjadril sa tak v utorok francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Francúzska vláda presadzuje novú daň na internetové giganty, ako sú Google, Apple, Facebook či Amazon, s cieľom donútiť tieto firmy platiť v EÚ dane, ktoré budú podľa Paríža férovejšie. 

"Chceme schválenie smernice o digitálnej dani do konca tohto roka," povedal šéf francúzskeho rezortu financií novinárom v Bruseli. "Sme si vedomí toho, že existujú určité technické otázky a technické záležitosti, ale ide o technické veci a nie o politické problémy, takže stále máme tri alebo štyri týždne do budúceho Ecofinu (pravidelného zasadania ministrov financií EÚ) na vyriešenie týchto technických problémov," povedal Le Maire.

Aj Slovensko si ale chce odkrojiť z koláča. Veľké digitálne firmy ako Facebook, či Google zarábajú podľa ministerstva financií na reklame na Slovensku desiatky miliónov eur, krajina však z toho nemá nič. Európska komisia navrhuje novú daň z príjmu digitálnych firiem, ktorá by to mohla zmeniť, aby dane platili aj tam, kde pôsobia, nie len tam, kde majú svoje sídla.

Podľa marcového návrhu komisie by mali členské štáty vyberať poplatok vo výške 3 % z digitálnych príjmov veľkých firiem, ktoré sú obvinené z vyhýbania sa daniam tým, že presmerujú svoje zisky do štátov s nízkymi daňami.

Vyžaduje si to ale podporu všetkých 28 členských štátov. Proti sú najmä malé krajiny s nízkymi daňami ako je írsko, ktoré profitovali z toho, že dovolili nadnárodným spoločnostiam zaknihovať u seba zisky z predaja služieb v iných štátoch. Dánsky minister zase argumentoval tým, že by to mohlo zhoršiť vzťahy s Amerikou, kedže väčšina digitálnych gigantov, je ich asi 180, pochádza odtiaľ.

Pozrite si archívnu reportáž o názore Európskej komisie na digitálne zdaňovanie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy