Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministri na čele s premiérom Pellegrinim odhalili v Skalici pamätnú tabulu k 100. výročiu ČSR
Zdielať na

Ministri na čele s premiérom Pellegrinim odhalili v Skalici pamätnú tabulu k 100. výročiu ČSR

SKALICA / Vláda v utorok zasadá v Dome kultúry v Skalici, kde si ešte pred začiatkom oficiálneho rokovania pripomenuli predstavitelia vlády 100. výročie vzniku prvej Československej republiky a príchodu dočasnej vlády pre Slovensko do Skalice.

Dočasná vláda pre Slovensko vedená Vavrom Šrobárom prišla špeciálnym vlakom z Prahy do Skalice 6. novembra 1918. Šrobár tisíckam zhromaždených Slovákov prezentoval vznik Československej republiky a prevzatie vecí verejných jeho dočasnou vládou. Ďalší z členov tejto vlády Anton Štefánek vyhlásil za vyučovací jazyk na Slovensku slovenčinu.

Vláda Petra Pellegriniho si historické momenty pripomenula odhalením pamätnej tabule na priečelí Mestského úradu na Námestí slobody v Skalici. V programe riadneho rokovania vlády je okrem iných materiálov Národný program proti obchodovaniu s ľuďmi na roky 2019-2023, návrh zákona o sprístupňovaní zbraní a streliva na civilné použitie na trhu, ďalej návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Na rozdiel od výjazdových rokovaní vlády do menej rozvinutých regiónov Slovenska nie je v programe žiadny materiál, ktorý by sa špeciálne týkal Skalice alebo regiónu.

Hoci rokovanie bolo v Skalici a nie v Bratislave, nebolo to typické výjazdové rokovanie vlády. Nerozdávali sa síce milióny, no rozhodlo sa napríklad o zvýšení dávok v hmotnej núdzi. Neplánovane sa na stole v Skalici ocitla téma korupcie. Premiér chce nový zákon na ochranu ľudí, ktorí sa rozhodnú korupciu či nekalé praktiky v úradoch a firmách nahlásiť. Aktuálny zákon podľa neho nestačí a ani sa nevyužíval. Má vzniknúť úrad, ktorá bude ľuďom pomáhať, ale ich aj chrániť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy