Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Levitácia, robotika alebo nanosvet. Spoznajte čaro fyziky prostredníctvom Týždňa vedy a techniky
Zdielať na

Levitácia, robotika alebo nanosvet. Spoznajte čaro fyziky prostredníctvom Týždňa vedy a techniky

BRATISLAVA / Slovensko patrí už 15. rok ku krajinám, ktoré organizujú Týždeň vedy a techniky, ktorý začal v pondelok. Cieľom je nielen ukázať verejnosti novinky z oblasti vedy, ale aj pritiahnuť šikovných študentov k štúdiu takýchto odborov.

Tento týždeň môžu návštevníci zažiť vyše 400 rôznych podujatí po celom Slovesnku, zameraných na popularizáciu vedy a techniky. "Aby sme priblížili oblasť vedy a techniky širokej verejnosti, aby sme viac pritiahli mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov," objasnila dôvod Andrea Putalová.

​Dospelých, ale aj deti čakajú výstavy, prednášky, súťaže, ale aj stále expozície. "Žiaci a študenti, ktorí sa učia na hodinách fyziky rôzne vzorce a definície väčšinou s nimi nemajú praktickú skúsenosť. Mali sme to napísané na tabuli, dosadil som tri hodnoty, výsledok bol päť a išli sme ďalej. Ale zrazu vidím, že ten vzorec sa nejako hýbe alebo to iskrí," popísal Martin Smeja, vedúci zážitkového centra vedy Aurelium. 

Vyskúšať si môžu návštevníci aj to, ako funguje veterná elektráreň alebo sa pokúsiť nechať levitovať predmety. "Založené je to na magnetickej sile. Vzájomným odpudzovaním sa dá dosiahnuť stav akejsi levitácie," vysvetlil Martin Smeja. Sledovať sa dá aj čo sa deje so žalúdkom, pri určitej frekvencii pri jazde autom.  

Najpútavejší program asi ponúkne výstava "Veda netradične". "Nachádzajú sa tam stánky z nanosveta, návštevníci si tam môžu vyskúšať rôzne chemické pokusy. Je tam robotika, môžu sa odviezť na formule, čiže je tam naozaj veľa interaktívnych stánkov," dodala Andrea Putalová, riaditeľka Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky ministerstva školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy