Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tatranské doliny sú napriek ukážkovému počasiu prázdne. Platí sezónna uzávera
Zdielať na

Tatranské doliny sú napriek ukážkovému počasiu prázdne. Platí sezónna uzávera

VYSOKÉ TATRY / Tatranské doliny nad vysokohorskými chatami sú napriek krásnemu počasiu takmer prázdne. Od prvého novembra platí sezónna uzávera, ale aj napriek tomu občas počuť z kopcov hlasy. Patria horolezcom.

Robiť cestu vo vysokohorskom prostredí znamená mať na sebe kilá materiálu a náradia. Nástup na stenu má obtiažnosť 5, no naozaj náročná práca prišla až na vrchole. Horolezci pomenovali cestu Slepá viera. 

Otázkou je, môžu horolezci loziť aj počas uzávery? "Momentálne sú horolezci ešte počas starého režimu," povedal riaditeľ správy TANAP Pavol Majko. To znamená, že sezónna uzávera sa ich zatiaľ netýka. Horskí vodcovia by ale od 1. novembra do 14. júna vodiť nemali. Je ale len otázkou dní, kedy sa to zmení. "Dohodli sme sa s asociáciou, že budú mať udelenú výnimku a v zmysle nej budú môcť na tomto území vykonávať svoje povolanie," povedal Majko. 

Budúci rok už bude platiť nový návštevný poriadok a uzávera sa bude čiastočne týkať aj vodcov a horolezcov. "Obmedzenie bude od 1. novembra do 15. decembra a potom v jarných mesiacoch od 15. apríla do 15. júna," dodal Majko. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy