Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku padol storočný teplotný rekord. V záhrade môžete nájsť ešte aj jahody
Zdielať na

Na Slovensku padol storočný teplotný rekord. V záhrade môžete nájsť ešte aj jahody

Na Slovensku padol storočný teplotný rekord. Kapusta je ešte na poliach, jablká na stromoch a v záhradách dozrievajú jahody i maliny. A to dokonca aj na inokedy chladnej Orave. Televízia JOJ sa bola pozrieť na viacerých miestach.

Teplota sa v pondelok pohybovala aj na inak chladnej Orave okolo 20 stupňov. Niektorí neváhali a chodili len v tričkách či kraťasoch. Kvitli púpavy, sedmokrásky, či levanduľa. V záhradách sa našli aj maliny či jahody a dokonca aj reďkovka. 

Ovocie na stromoch

Novembrový zber jabĺk je výnimočný aj v teplých oblastiach juhu Slovenska. Aj keď v sadoch vo Dvoroch nad Žitavou začala oberačka o dva týždne skôr, je čo zbierať ešte aj v novembri. "Normálne končíme posledný alebo predposledný októbrový týždeň, vtedy už máme všetko pozbierané, tento rok je taký špecifický," povedal záhradkár Milan Broškovič. 

Počasie praje nielen zberačom, ale aj plodom – slniečko stihlo ovocie krásne zafarbiť do červena. So zberom zrelých plodov musia napriek novembru čakať na poliach v Marcelovej. Môže za to počasie. "Kapusta, ktorú vidíte, je nachystaná na uskladnenie, ale bohužiaľ máme veľmi teplé počasie, troška musí schladnúť a potom ju môžeme dávať do chladiacich skladov. Nie je bežné, aby bolo cez deň 19 stupňov 5. novembra," diví sa Miroslav Sudický zo zeleninárstva. 

Rekordné teploty 

Aj v Bratislave je príjemne teplo, okolo 17 stupňov. No a na lúkach nájdeme takisto rozkvitnuté púpavy, sedmokrásky a iné lúčne kvety. Znie to čudne, ale v týchto dňoch najvyššie teploty nie sú tradične na juhu a juhozápade Slovenska. "Včera bola najvyššia teplota v Prievidzi - 23,7, to je najvyššia teplota v novembri za celé 20. storočie," povedal meteorológ Peter Jurčovič. 

Do Európy prúdi horúci vzduch z juhovýchodu, kde panujú letné až tropické teploty. "Predvčerom najteplejšie bolo v Albánsku - 32 stupňov," dodáva Jurčovič. V Turecku cez 30 stupňov a more okolo 25 stupňov, teda ešte dovolenkové teploty. Pre otužilejších Oravcov sú ešte stále 24-stupňové teploty vzduchu v Chorvátsku, bežne letnými teplotami. 

Teploty síce postupne pôjdu nadol, ale do konca novembra zostanú nadpriemerné až priemerné. A v tomto roku Martin na bielom koni príde možno len na horách.

Globálne otepľovanie vraj treba rýchlo spomaliť. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy