Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fajčenie bude opäť drahšie. Zvyšuje sa spotrebná daň a aj smernica EK
Zdielať na

Fajčenie bude opäť drahšie. Zvyšuje sa spotrebná daň a aj smernica EK

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Neresť zvaná fajčenie sa na budúci rok opäť o niečo predraží. A zrejme až dvakrát. Dôvod je veľmi prostý. Nielenže sa zvyšuje spotrebná daň o 10 centov na škatuľku, ale prichádza nová smernica Európskej komisie, ktorá chce v rámci Únie bojovať proti pašovaniu cigariet. A práve to znamená vyššie náklady aj pre výrobcov tabakových výrobkov.

Do štátnej kasy sa budú peniaze kotúľať od februára, kedy stúpne cena o 10 centov na škatuľku. No a ešte viac by mohla cena stúpnuť od mája, kedy vstúpi do platnosti nové nariadenie EK, o jedinečných identifikačnývch a ochranných prvkov pre pohyb cigariet v rámci EÚ. "Sľubujeme si od toho, že bude jasnejšia dosledovateľnosť tabákových výrobkov, takže si myslím, že obmedzíme aj čierny trh," informuje ministerka zdravotníctva Andre Kálavská. 

"Zavádza prvky, ktoré majú zlepšiť vysledovateľnosť tabákových výrobkov a na úrovni bezpečnostného prvku a na úrovni prideľovania jedinečného identifikátora," hovorí Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva.

To znamená, že každá škatuľka a balenie dostanú vlastný identifikovateľný kód na základe, ktorej bude jej trasu možné vystopovať až do poslednej trafiky. Hoci nové prvky majú na cigarety pribudnúť už od mája, zatiaľ nie je isté ani to, kto a za koľko bude tieto prvky dodávať a vyrábať. "Považujeme za dôležité, aby systém, ktorý sa chystá, bol čo najjednoduchší. Jednak pre výrobcov, ale aj pre samotný trh, pre dodávateľov, pre maloobchodníkov a obávame sa, že vydávaním týchto kódov na Slovensku by celý tento systém skomplikovalo," myslí si Martin Jaroš z JTI Slovensko. 

O koľko hlbšie siahnu budúci rok fajčiari do vrecka, si nik netrúfa povedať. "A na druhej strane zákon umožňuje ročnú lehotu na to, aby sa s tým priemysel vysporiadal a nastavil systémy a prvky v systéme tak, aby tie nové povinnosti vedeli splniť," povedal Ochaba.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy