Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odlúčenie od dcéry neuniesol. Svoj život ukončil na koľajniciach
Zdielať na

Odlúčenie od dcéry neuniesol. Svoj život ukončil na koľajniciach

Archívna reportáž

OLOMOUC / Posledné dva roky nemohol vôbec vídať svoju dcéru. Súd a ani ostatné inštitúcie jeho naliehanie nevypočuli. Muž (41) situáciu neuniesol a rozhodol sa svoje utrpenie z odlúčenia navždy vyriešiť. Smutné svedectvo priniesla jeho vtedajšia priateľka.

Celá situácia sa začala pred 12 rokmi, kedy sa mužovi rozpadol vzťah. Mal z neho dve dcéry a hoci neskôr zistil, že mladšia nebola jeho, celú dobu platil aj na ňu výživné. Podľa súdneho rozhodnutia mohol detí vídať raz za dva týždne, ale komunikácia medzi rodičmi sa potupne komplikovala a vyvrcholila pred tromi rokmi. 

Súd vyzval matku dievčat, aby plnila dohodu a dávala deti aj otcovi v stanovených intervaloch, pretože ich kontakt sa stával sporadickým s odôvodnením, že deti sú choré, majú iný program alebo jednoducho otca vidieť nechcú. Matka na naliehanie súdu zareagovala tým, že podala návrh na úplný zákaz. Súd tento návrh zamietol a pristúpil k vypracovaniu znaleckého posudku. Závažný stav zistila znalkyňa u staršej dcéry. "Má tendenciu viniť otca zo súčasného onkologického ochorenia, pretože sa domnieva, že matka ochorela zo stresu. Má tendenciu otca preto zavrhovať. Nie je informovaná o tom, že otec nevie, že jeho bývalá partnerka je chorá," zistila znalkyňa s tým, že deti nie sú motivované k stretávaniu sa s otcom, na čom má zásluhu najmä ich okolie. 

Súd nakoniec minulý rok v máji rozhodol, že neurčí styk otca s deťmi a iba rozhodol o zvýšení výživného. "Bol z toho zdrvený. Staršie dievča bolo jeho jediným dieťaťom. Nedokázal pochopiť prečo sa mu to deje. Naposledy ju videl pred dvomi rokmi počas jej narodenín. Inštitúcie, na ktoré sa obrátil len pokrútili hlavou, urobili zápis, ale nikto mu nedokázal pomôcť," popísala okolnosti prípadu podľa novinky.cz mužova priateľka. 

Proti rozhodnutiu súdu sa muž síce odvolal, ale po prvom konaní, svoje odvolanie stiahol. O pár týždňov neskôr si siahol na život. "Začal večer po tme chodiť von na dlhé prechádzky. V noci nemohol spať. Spätne vidím, že sa choval zvláštne, ale nikto netušil, na čo sa chystá," spomína priateľka. 

V osudnú noc sa muž bez slova vytratil z domu. "Musel prejsť asi 20 kilometrov a šiel po koľajniciach k obci, kde býva jeho dcéra. Vlak ho zrazil okolo druhej hodiny ráno. V rovnakú chvíľu som sa prebudila. Nebral mi telefón, netušila som, čo sa deje. Bola som úplne zúfalá. Ráno prišla polícia a oznámila mi, čo sa stalo," opísala žena noc, keď prišla o svojho priateľa. "Policajtom som povedala, že to predsa nemôže byť on, že by predsa tak ďaleko nezašiel. Ale bolo to tak. Nedokázal zvládnuť, ako je odstrihnutý od svojho jediného dieťaťa," dodala.  

Smrť na koľajniciach je tragickou udalosťou a poznamená rodinu navždy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy