Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Milovníci kníh si prídu na svoje. Knižná jeseň priniesla bohatú úrodu
Zdielať na

Milovníci kníh si prídu na svoje. Knižná jeseň priniesla bohatú úrodu

BRATISLAVA / Najlepším spoločníkom pre sychravé a chladné obdobie môže byť práve dobrá kniha. Podstatné je ale vybrať si tú správnu, ktorá spríjemní voľné chvíle. Aj v tomto môže pomôcť literárny publicista Milan Buno.

Milovníci kníh a dobrého čítania dostali predčasný vianočný darček v podobe projektu Knižný kompas, ktorý má priviesť ľudí opäť k čítaniu, ukázať, že čítanie nás môže baviť, že je sexy, že je in a vychádza množstvo dobrých autorov. Do projektu sa zapojilo množstvo kníhkupectiev, ktoré chcú podporiť túto myšlienku. 

Súčasťou knižného kompasu sú aj nové knihy od Árpáda Soltésza a Veroniky Homolovej Tóthovej. Ich predchádzajúce knihy zaznamenali nadštandardný úspech na Slovensku a rovnaké predpoklady majú aj nové diela pod názvom Mama milovala Gabčíka a Sviňa. "Arpád hovorí, že príbeh v knihe Sviňa nie je skutočný, ale keď si ho prečítate budete vidieť, že skutočný je," uviedol literárny publicista Milan Buno. 

​Súčasťou knižného kompasu sú aj ďalšie zvučné mená, ako Jozef Karika, známy svojou mafiánskou sériou, ale aj trilermi ako je Strach, Tma a Trhlina. Momentálne opäť napísal mysteriózny triler Priepasť. "Založený je na legende, podľa ktorej je v Tatrách plošina a kto na ňu príde, tak ho to ťahá skočiť do priepasti a zabiť sa," opísal novú Karikovu knihu literárny publicista.

Na svoje si prídu aj dámy. Andrea Coddngton napísala v minulosti dielo Židovka a momentálne jej vyšla kniha pod názvom Dedičný hriech, založená na skutočnom príbehu. "Príbeh je o výmene bábätiek v jednej z bratislavských nemocníc. A aké to má ďalekosiahle dôsledky na jednotlivé rodiny," povedal Milan Buno. Druhou z autoriek je Jana Pronská, kráľovná slovenskej historickej romance. Kniha Jorga je voľným pokračovaním jej predošlej knihy Kliatba. "V príbehu nájdu diváci viac kúziel a magických vecí, čo nie je pre ňu zvyčajné, keďže väčšina jej diel sa zakladá na historických faktoch," dodal. 

Ďalšou zo zaujímavých kníh je beletrizovaný životopis. Jozef Banáš sa pustil do Štefánika úplne od jeho narodenia. "Kto chce viac poznať históriu, táto kniha môže byť to pravé," povedal Milan Buno. Vydanie knihy je veľmi dobré aj z toho hľadiska, že si o pár dní pripomíname 100. výročie vzniku Československa. 

Zahraniční autori vydávajú veľa krimi trilerov a práve jednou z odporúčaných kníh je Naturalista od Andrewa Mayne. "Príbeh je o profesorovi bioinformatiky, ktorého študentku, ktorého študentku nájdu roztrhanú medveďom v lese," uviedol literárny publicista. Dámy určite poteší aj nová kniha od E. L. James s názvom Darker. "Nová kniha je príbehom očami Christiana Greya," dodal Milan Buno. Unikátom je ale aj zbierka 55 poviedok Hercule Poirot. "Mnohé sú prvýkrát preložené do slovenčiny. V nádhernom obale a dokonca v púzdre," opísal publicista. 

Nádherným darčekom je aj Časozberná kronika našej rodiny, kde si môžu vlepovať rôzne spomienky. 

 

Súvisiace články