Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Reflexia života aj smrti. Fotograf Ján Husár prináša odraz neprebádaného sveta
Zdielať na

Reflexia života aj smrti. Fotograf Ján Husár prináša odraz neprebádaného sveta

BRATISLAVA / Fotograf Ján Husár prešiel poriadny kus sveta a v TV JOJ už bol viackrát, aby sa s divákmi podelil o svoje zážitky. Hovoril o rybolove žralokov, videl posledné dve samice severného bieleho nosorožca, vysvetlil čo sa deje v Gaze či na Ukrajine. Na všetkých miestach bol aj so svojim fotoaparátom. Cesty s Jánom Husárom môžte teraz zažiť na jeho novej výstave s názvom Reflexia.

"Každá cesta je za tým poznaním, zaujíma ma, aký ten svet naozaj je a sú tam miesta, ktoré by som povedal sú neosvietené a tmavé a to sú tie miesta, ktoré ma nejakým spôsobom priťahujú," opisuje svoj cestovateľský motív fotograf Ján Husár. Vyhľadáva totiž miesta, kam sa bežný cestovateľ s batohom nevyberie. 

​Fotil napríklad frontové línie bojov na hranici s Islamským štátom. Dobrá vojnová fotografia podľa neho však môže byť aj bez toho, aby vojna na danom mieste práve prebiehala. "Keď chodím po tých opustených miestach, odkiaľ vojna odišla možno týždeň alebo mesiac dozadu, príde mi to ako najsilnejší odkaz.Ten dopad na tých civilistov, s ktorými sa môžeme asociovať nejakým spôsobom," vysvetľuje. 

Zabíjanie žralokov

Ďalší nezvyčajný obraz, ktorý Husár zachytil na fotografiách, bolo zabíjanie žralokov v Ománe, čo spôsobuje postupné vyhynutie tohto druhu. Poukázať chcel na to, že väčšina dokumentov zobrazuje prírodu v tom krásnom šate a na opačnej strane dopad ničenia tých druhov je veľmi podstatný, napriek tomu sa neukazuje. 

Srdce deťom 

Ján fotografoval aj deti, ktoré sa dostali do programu dlhoročnej lekárskej misie, ktorá robí operácie srdca v nemocnici Mater v Nairobi, keďže detská kardiochirurgia v Afrike takmer neexistuje. Misie absolvuje personál z Čiech a Slovenska a Ján je jej koorodinátor.

Ich príbehy sú síce smutné, Ján to ale vidí svojsky. "Existuje také tabu v spoločnosti, o ktorom ľudia nechcú hovoriť, ale človek sa narodil preto, aby zomrel. Čiže smrť je takou istou súčasťou života, ako život sám a nie je to niečo zlé. Môžem vnímať vraždu niekoho ako tragédiu, na základe toho, čo sa mu stalo, ale nie na základe toho, že zomrel," vysvetľuje. 

Výstava Reflexia

Na výstave jeho prác Reflexia môže návštevník spoznať kritické momenty jeho vizuálnej cesty do temných stránok ľudského sveta. Výstava bude trvať až do 2. decembra v Kaštieli Chtelnica v Malokarpatskej galérii. 

Najbližšie kroky Jána Husára povedú na hranicu so Sýriou do utečeneckého tábora, kam má zákaz vstupu armáda aj polícia. Poriadok si strážia sami. V novembri potom pokračuje do Južného Sudánu, kde bude mesiac dokumentovať hladomor. 

Pozrite si predchádzajúci rozhovor s Jánom Husárom: 

Súvisiace články