Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vo Francúzsku si záplavy vyžiadali už 13 obetí
Zdielať na

Vo Francúzsku si záplavy vyžiadali už 13 obetí

EURÓPA / Extrémy počasia, aké západná Európa ešte nezažila. Cez víkend váľala stromy a strhávala strechy tropická búrka Leslie v Španielsku a Portugalsku. V noci na pondelok zasiahli silné dažde aj Francúzsko. Juhozápad krajiny doslova zaliali a to bez vážnejšej výstrahy. Záplavy si už vyžiadali najmenej 13 obetí. V oblasti spadol za pár hodín taký úhrn zrážok ako inokedy za pol roka.

Juh Francúzska v noci z nedele na pondelok zasiahli prudké dažde a nečakané záplavy. Úrady najprv hlásili päť obetí, neskôr poopravili počet na 13 a ďalších päť je vážne zranených. 

​Keď začalo v noc v juhofrancúzskom departmente Aude pršať, ľudia ešte netušili, čo ich čaká. O pár hodín na to už bolo podmytých a zaplavených niekoľko ciest, v meste Carcassonne sa zrútili dva mosty, školy zrušili vyučovanie. 

Stav ohrozenia

Úrady vyzvali ľudí, aby v pondelok nikam necestovali, pretože hladina vody na niektorých cestách dosahuje od 50 centimetrov do jedného metra. Mnoho rodín na školu či prácu ale ani nepomyslelo. Mali čo robiť s vlastnou záchranou. Vyliezli na strechy domov a čakajú na vrtuľníky. Záchrana člnmi je pre silné prúdy totiž nebezpečná.

Silné dažde ustali okolo obeda. Hladiny riek však budú stúpať až do večerných hodín. V departmente Aude vyhlásili stav ohrozenia. Postihli ho najhoršie záplavy od roku 1891.

Búrka Leslie

Počasie vyčíňalo cez víkend aj na Pyrenejskom polostrove. Najmenej 27 ranených si vyžiadala tropická búrka Leslie, ktorá udrela na Európu ako pozostatok hurikánu prvej kategórie. "Konáre lietali vzduchom, niektoré stromy vyvracalo zo zeme ako steblá trávy. Také niečo sme tu ešte nemali. Vietor dosahoval silu cez 100 kilometrov za hodinu. Letiská museli pre zlé počasie viacero spojov zrušiť," uviedol obyvateľ Španielska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy