Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fond na podporu vzdelávania: Vysokoškolák si môže požičať 15 000 eur
Zdielať na

Fond na podporu vzdelávania: Vysokoškolák si môže požičať 15 000 eur

BRATISLAVA / Spôsob, ako môžu študenti ale aj pedagógovia získať pôžičku za veľmi slušných podmienok je aj prostredníctvom Fondu na podporu vzdelávania. Namiesto večerného brigádovania sa tak študenti môžu venovať práve tomu štúdiu. Kto každý má nárok na takúto pôžičku?

Podmienky sa pre študentov a pedagógov líšia. "Hovoríme o pôžičke, štátom dotovanej pôžičke. Dajú sa získať omnoho výhodnejšie, ako na štandardnom trhu," hovorí Pavol Kučmáš, riaditeľ Fondu na podporu vzdelávania. Študenti môžu požiadať maximálne o 2 500 eur. "Treba ale dodať, že o pôžičku môže požiadať každý rok do skončenia vysokej školy," dodáva Kučmáš. Maximálne sa to dá len šesťkrát po sebe. Maximálne sa dá dostať na úroveň 15 000 eur. 

Musí byť zapísaný na vysokej škole

"Jednou jedinou podmienkou, aby žiak dostal pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania je, aby bol zapísaný na štúdium na vysokej škole," pokračuje Kučmáš. Pôžičku môže dostať aj slovenský študent študujúci v zahraničí. "Neanalyzujeme, či študent študuje denne, alebo externe, či tu alebo v zahraničí. Dôležité je, aby to bol študent, ktorý je zapísaný na vysokú školu," upresnil riaditeľ fondu. Žiadosti je možné doručiť do 15. septembra alebo potom druhý termín je 31. októbra. 

"Nesledujeme, kde študenti peniaze minú. Vieme, že už niekto za ne bol na dovolenke, alebo si niektorí kúpili lacnejšie autá. Ale na základe informácií peniaze využívajú najmä na ubytovanie, alebo na školské pomôcky, typu počítače, sylaby," dodáva Kušmáš. Pôžičku študenti začnú splácať až po skončení školy. 

Iné pravidlá pre pedagógov

Pre pedagogických zamestnancov platia iné pravidlá. Môžu si požičať až 15 000 a najviac dvakrát po sebe. "Začína splácať nasledujúci mesiac, ako pôžičku dostane," vysvetlil riaditeľ. 

Ako dodáva v niektorých životných situáciách študenti ani pedagógovia nemusia pôžičky splácať. "To sú napríklad materské dovolenky, rodičovské dovolenky, nezamestnanosť," vymenováva Kučmáš. "Fond sa snaží byť prosociálny a vychádzať v ústrety svojim klientom," dodáva.

Pôžička pre vysokoškolských študentov I. a II. stupňa

Minimálna suma: 500 eur
Maximálna suma: 2 500 eur
Doba splácania: 5 – 10 rokov
Úroková sadzba pre pôžičky poskytnuté v akademickom roku 2018/2019 je stanovená na 3% p.a.

Pôžička pre vysokoškolských študentov III. stupňa

Minimálna suma: 500 eur
Maximálna suma: 5 000 eur
Doba splácania: 5 – 10 rokov
Úroková sadzba pre pôžičky poskytnuté v akademickom roku 2018/2019 je stanovená na 3% p.a.

Pôžičky pre pedagógov

Minimálna suma: 1 000 eur
Maximálna suma: 15 000 eur
Doba splácania: 8 – 15 rokov
Úroková sadzba sa stanovuje vždy na prislúchajúci rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy