Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Alkohol je dôvodom každého 20. úmrtia na svete. Najväčšiu spotrebu má Európa
Zdielať na

Alkohol je dôvodom každého 20. úmrtia na svete. Najväčšiu spotrebu má Európa

Archívna reportáž

ŽENEVA / V dôsledku konzumácie alkoholu zomreli v roku 2016 po celom svete viac ako tri milióny ľudí. Nie je teda úplne neoprávnené hovoriť o alkohole ako o metle ľudstva. Stojí totiž za každým 20. úmrtím. Vyplýva to aspoň zo správy, ktorú zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia.

Podľa správy zverejnenej WHO sú viac ako tri štvrtiny úmrtí spôsobené alkoholom. "Príliš veľa ľudí, ich rodín a komunít trpia dôsledkami škodlivého užívania alkoholu v podobe násilia, zranenia, mentálnych problémov a chorôb ako sú rakovina či mŕtvica," povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus s tým, že je podľa neho na čase posilniť kroky na odvrátenie významnej hrozby pre rozvoj zdravej spoločnosti. 

Za úmrtiami pripisovanými alkoholu stoja v 28 prípadoch zranenia, a to napríklad v dôsledku automobilových nehôd, sebapoškodzovaním alebo násilím na ľuďoch. Za 21 percentami úmrtí boli zažívacie problémy a v 19 percentách súviseli úmrtia s kardiovaskulárnym systémom. Zvyšok tvorili infekčné choroby, rôzne typy rakoviny, psychické problém alebo iné zdravotné problémy. 

Podľa WHO trpí dôsledkami požívania alkoholu po celom svete asi 237 miliónov mužov a 46 miliónov žien. V správe tiež predpovedajú, že globálna spotreba alkoholu na osobu sa v nasledujúcich desiatich rokoch opäť zvýši. Najväčšia spotreba je pri tom v Európe. 

Celosvetovo je 45 percent čistého alkoholu konzumovaného vo forme liehovín. Pivo je na druhom mieste a za ním nasleduje víno. Od roku 2010 došlo v globálnom meradle k malým zmením v preferenciách alkoholických nápojov. Najvýraznejšie zmeny sa diali v Európe, kde sa spotreba liehovín síce znížila o tri percentá, no spotreba piva a vína narástla. 

Podľa doktora Vladimira Poznyaka z WHO môžu všetky krajiny urobiť niečo preto, aby sa spotreba alkoholu celosvetovo znížila. "Osvedčené a nákladovo efektívne kroky zahŕňajú zvyšovanie daní na alkoholické nápoje, zákazy reklamy na alkohol a obmedzenie fyzickej dostupnosti alkoholu," navrhuje.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články