Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Problém s migráciou vyrieši múr medzi Saharou a Stredozemným morom, tvrdí Trump
Zdielať na

Problém s migráciou vyrieši múr medzi Saharou a Stredozemným morom, tvrdí Trump

Archívna reportáž

MADRID / Šéf Bieleho domu navrhol španielskej vláde, aby postavila múr pozdĺž Sahary. Týmto spôsobom by sa, podľa Donalda Trumpa, mal zastaviť príliv migrantov z afrických krajín.

Počas svojej kampane v roku 2016 americký prezident sľúbil výstavbu múra pozdĺž celej južnej hranice Spojených štátov s Mexikom. Podľa jeho slov by táto radikálna výstavba mala pomôcť v boji proti príchodu ilegálnych imigrantov. 

Najnovšie hlava bieleho domu odporučila podobné riešenie aj španielskym úradom, ktoré zápasia s prílevom migrantov z afrických krajín. Donald Trump zároveň povedal podľa theguardian.com, že: "Hranica nemôže byť dlhšia, ako americko-mexická," ktorá meria 2800 kilometrov. Španielski diplomati ale upozornili na to, že hranica medzi Saharou a Stredozemným morom je omnoho väčšia, konkrétne 4800 kilometrov. 

​Do Španielska v minulom roku prišlo cez Stredozemné more 33 600 migrantov a 1723 ich zahynulo pri pokusoch doplávať k španielskemu pobrežiu. V prípade, že by Španieli poslúchli rady amerického prezidenta, múr by museli stavať prevažne na území iných štátov, keďže momentálne k Španielsku patria len dve malé africké enklávy, konkrétne Ceuta a Melilla.

"Vyriešili sme ekonomický problém, ale nie problém migrácie, pretože je to emocionálny problém, a nie problém, ktorý vyriešite peniazmi. Európske spoločnosti nie sú štruktúrované, aby absorbovali viac ako určité percento migrantov, najmä ak sú to moslimovia," povedal španielsky minister zahraničia Josep Borrell.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy