Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Colná vojna medzi Čínou a USA pokračuje. Trump sa vyhráža zahájením Fázy 3
Zdielať na

Colná vojna medzi Čínou a USA pokračuje. Trump sa vyhráža zahájením Fázy 3

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump pokračuje v realizácii plánu na uvalenie nových ciel na dovoz čínskych tovarov v hodnote zhruba 200 miliard dolárov (EUR 1 = 1,1671 USD). Dodatočné clá pravdepodobne budú vo výške približne 10 percent, čiže budú nižšie v porovnaní s úrovňou 25 percent ohlásenou skôr. 

Najnovšie clá namierené na Čínu by sa mali dotknúť viac ako piatich tisíc položiek vrátane dámskych kabeliek, ryže a textilu. Trump zároveň varoval Čínu, aby nereagovala odvetnými akciami najmä proti americkej poľnohospodárskej výrobe alebo priemyselnému tovaru. Washington podľa neho v takomto prípade "okamžite zaháji Fázu tri", čo sú ďalšie clá, ktorá by sa týkala tovar za 267 miliárd dolárov. To by znamenalo, že by novým clám podliehal takmer všetok čínsky dovoz do USA.

Hovorkyňa Bieleho domu Lindsay Waltersová sa odmietla vyjadriť k načasovaniu možného ohlásenia ciel, ale konštatovala: "Prezident dal jasne najavo, že spolu so svojou administratívou bude pokračovať v opatreniach na riešenie neférových obchodných praktík Číny. Nabádame Čínu, aby riešila dlhodobú nespokojnosť, ktorú vyjadrujú USA."

​Niekoľko amerických podnikateľských organizácií odmietlo plány prezidenta Donalda Trumpa na uvalenie ciel na ďalší čínsky dovoz v hodnote 200 mld. USD. "Ekonomiku USA poháňa prorastová politika, ale tú neprinášajú clá na čínske tovary," povedal šéf Americkej obchodnej komory Thomas Donohue.

Asociácia vedúcich pracovníkov maloobchodu uviedla, že clá sú daňami uvalenými na americké rodiny. "Nie Čína, ale spotrebitelia budú znášať hlavné bremeno týchto ciel," uviedla asociácia vo vyhlásení. Podobne podľa Národného združenia priemyselných výrobcov hrozí, že clá prevážia nad prínosom vlaňajšej redukcie daní. Združenie vyzvalo vládu na obnovenie rokovaní s Čínou. "Teraz je čas na rokovania, nie iba na clá," uviedol vo vyhlásení prezident združenia Jay Timmons.

Podľa expertov ale rozhodnutie Trumpovej administratívy uvaliť clá na ďalšie čínske tovary za 200 miliárd dolárov bude mať na americkú ekonomiku iba mierny vplyv. Paul Ashworth, hlavný ekonóm spoločnosti Capital Economics pre USA, poznamenal, že americký export do Číny tvorí trochu menej ako 1 percento hrubého domáceho produktu USA, čo obmedzí širší ekonomický vplyv akýchkoľvek odvetných ciel zo strany Číny na americké tovary.

Peking so zastrašovaním tiež nezaostáva. V prípade zavedenia nových ciel zo strany USA bude odpovedať rovnakou metódou a zavedie clá na skvapalnený zemný plyn a lietadlá. "Čína vždy zdôrazňovala, že jediný správny spôsob, ako vyriešiť čínsko-americké obchodné problémy, je prostredníctvom jednaní a konzultácií, ktoré sa uskutočnia na základe rovnoprávneho a úprimného prístupu a vzájomného rešpektu. Všetko, čo Spojené štáty ale robia nevyvoláva dojem úprimnosti, ani dobrej vôle," vyhlásil podľa čt24 hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Keng Šuang.
Colná vojna medzi dvomi ekonomickými mocnosťami ohrozuje rast globálnej ekonomiky. 

Šéfovia amerických firiem kritizujú Donalda Trumpa za jeho rozhodnutia v ekonomických otázkach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy