Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
USA podali sťažnosť na Rusko. Odvetné clá sú pre nich vysoké
Zdielať na

USA podali sťažnosť na Rusko. Odvetné clá sú pre nich vysoké

WASHINGTON / USA považuje reakciu Ruska na clá na oceľ a hliník za porušenie obchodných pravidiel. Odvetné clá sú podľa nich príliš vysoké a uplatňujú sa iba voči importu z amerického trhu. Spojené štáty americké preto podali sťažnosť na pôde WTO.

Spojené štáty americké podali sťažnosť na pôde Svetovej obchodnej organizácie voči tomu, že Rusko uvalilo odvetné clá na americké tovary v reakcii na clá na hliník a oceľ, ktoré Washington prijal v marci. USA sa sťažujú, že ruské odvetné opatrenia sú porušením obchodných pravidiel, pretože sú príliš vysoké a uplatňujú sa iba voči importu z amerického trhu. 

Odvetné clá nadobudli platnosť v auguste a dotýkajú sa dovozu z USA, napríklad stavebných zariadení, za takmer 90 miliárd amerických dolárov.

Spojené štáty, ktoré svoje clá na hliník a oceľ odôvodnili záujmami národnej bezpečnosti, podali podobné sťažnosti aj voči odvetným krokom zo strany Európskej únie, Kanady, Číny, Mexika a Turecka. Washington od marca uplatňuje 25 percentné importné clo na oceľ a 10 percentné clo na hliník s niekoľkými výnimkami. Tieto clá sa dotýkajú dovozu za zhruba 48 mld. USD. Protiopatrenia amerických obchodných partnerov sa zatiaľ dotkli tovarov za približne 24 mld. USD.

Pozrite si reportáž o 25 percentných clách na autá:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy