Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obyvateľov prekvapil nepríjemný zápach. Kamenári prišli opraviť hrob, ale nezavreli ho
Zdielať na

Obyvateľov prekvapil nepríjemný zápach. Kamenári prišli opraviť hrob, ale nezavreli ho

KYSUCE / Rodina z Kysúc sa na redakciu TV JOJ obrátila s naozaj nevšedným problémom. Ich dom stojí vedľa starého cintorína, ktorý spravuje obec Dlhá nad Kysucou. Kamenári tam ešte minulý týždeň v piatok začali opravovať jeden hrob a potom odišli. Nepovažovali za potrebné zabezpečiť ho tak, ako im to prikazuje zákon.

Komankovci bývajú blízko cintorína už 30 rokov, no teraz by sa najradšej odsťahovali. "Prišli kamenári, ja som práve zberal zemiaky a som cítil taký závan," vraví František Kománek. 

František tušil, odkiaľ asi sa šíri nepríjemný zápach. Netrvalo dlho a na mieste posledného odpočinku objavil otvorenú hrobku. "Tá hrobka bola rozobratá a zakrytá plotom. Len tak a vidím, že tam je nejakí diera, rakva a voda," opisuje František nepríjemný zážitok. "Tá rakva pláva na povrchu, pretože je tu toľko spodnej vody," dodáva jeho žena Eva. 

Starostka dediny, ktorá spravuje cintorín uznala, že zo strany kamenárov je to nezodpovednosť. "Takéto niečo by sa nemalo stať. Veď z toho sa môžu šíriť choroby, zvlášť v takomto počasí," povedala starostka Helena Dzurinová. Okamžite začala situáciu riešiť. Zavolala majiteľovi firmy, ktorá opravuje hrob. Ten sľúbil, že dá vec okamžite do poriadku. 

Samotný šef kamenárov nechcel hovoriť pred kamerou. Podľa odborníka z tejto oblasti, zákon o pohrebníctve presne určuje, ako majú kamenári v podobných prípadoch postupovať. "Kamenár je povinný zabezpečiť odčerpanie tejto vody a zabezpečiť, aby táto doska bola pevná, aby sa nestalo, že tam niekto skočí a prepadne sa, alebo nebodaj, aby odtiaľ unikal nejaká zápach," vraví kamenár Jozef Juriš. 

A okrem hygienickej stránky zákon nezabúda ani na tú etickú.

Pozrite si archívnu reportáž, kedy tínedžeri na cintoríne zničili hroby: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy