Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Liečba by mu mohla zachrániť život. Mesačne ale stojí 21 tisíc eur
Zdielať na

Liečba by mu mohla zachrániť život. Mesačne ale stojí 21 tisíc eur

Jozef zo Záhoria sa dostal do bezvýchodiskovej situácie. Po operácii zhubného nádoru mozgu a chemoterapii mu jeho lekár povedal, že už mu nevie odporučiť žiadnu liečbu. No jeho brat našiel na internete alternatívnu liečbu, ktorá je známa v niektorých krajinách sveta. U nás však nie je registrovaná a preto si musí za ňu platiť sám. Mesačne je to až 21 tisíc eur.

Jozef Němeček z Lakšárskej Novej Vsi bez akýchkoľvek zdravotných problémov koncom minulého roka dostal epileptický záchvat. "Nemal som žiadne príznaky, nemal som žiadne bolesti, žiadne upozornenie na prebiehajúcu chorobu nebolo," opisuje začiatok zdravotného kolotoča Jozef. 

Ťažká diagnóza

Previezli ho do nemocnice v Skalici. Po CT vyšetrení zistili akú má diagnózu. "Diagnóza bol zhubný nádor na mozgu gioblaston a histológia bola číslo štyri, čo je najhoršia," hovorí. 

Po operácii a podstúpení, radioterapie a chemoterapie sa Jozef od svojho lekára dozvedel, že už na Slovensku nie je liečba, ktorú by mu mohol odporučiť. "Brat našiel na internete takú reportáž o tejto liečbe. Zaplatili sme si konzultácie v tej nemocnici, aby posúdili môj zdravotný stav. Liečba stoji 21 tisíc eur ročne," vraví.

Pomoc poisťovne? 

Keďže je to veľmi veľa peňazí, Němeček sa obrátil na svoju zdravotnú poisťovňu a žiadal o úhradu. "Bolo mi odpovedané, že liečba nie je schválená, a že ju nemôžu uhradiť z verejného zdravotného poistenia," zostal sklamaný. Pacient si totiž žiadnu liečbu nemôže predpísať sám, musí to urobiť jeho odborný lekár."Lekár má možnosť požiadať zdravotnú poisťovňu o výnimku na úhradu lieku, ktorý bežne nie je hradený z verejného zdravotného poistenia," vraví hovorca zdravotnej poisťovne, Matej Štepianský.  

"Čo sa týka liečby na výnimku, je vždy na rozhodnutí zdravotnej poisťovne, či danú výnimku schváli alebo nie. Samozrejme poisťovňa k tomu potrebuje všetky dokumenty, vrátane dokumentácie od ošetrujúceho lekára pacienta, prečo je táto liečba v zahraničí pre pacienta potrebná a či boli skutočne vyčerpané všetky limity na Slovensku," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová. 

Pozrite si archívnu reportáž o novej alternatívnej liečbe mozgových nádorov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy