Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Súd prepustil Dávida Brtvu na slobodu. Odpykal si dve tretiny trestu
Zdielať na

Súd prepustil Dávida Brtvu na slobodu. Odpykal si dve tretiny trestu

TRNAVA / Dávida Brtvu, ktorý si mal odsedieť deväť rokov za tunelovanie spoločností BMG Invest a Horizont, predčasne prepustili z väzenia. Odsedel si dve tretiny trestu a keďže sekal dobrotu, stal sa slobodným človekom.

Okresný súd v Trnave vo štvrtok znovu rozhodoval o podmienečnom prepustení Dávida Brtvu. Do pojednávacej miestnosti ho doviedli kukláči v putách. Po hodine s veľkým úsmevom na tvári odchádzal už bez nich. Takmer po dvoch mesiacoch je teda opäť na slobode, a to už definitívne. Súd nevidel dôvody, prečo by Brtvu predčasne nepustil na slobodu, no uložil mu päťročnú podmienku. Proti nebol ani prokurátor. 

O niekoľko hodín nato už Brtva opustil brány väznice v Leopoldove. Vyhlásil, že je nevinný a chcel všetkých poškodených klientov odškodniť. "Keby nás nechali spoločnosť riadiť, tak by všetci títo klienti dnes mali dávno svoje zdroje a my by sme mali jednu z najväčších spoločností nebankových, už teda bankových na Slovensku. Som presvedčený, že je to len politická kauza a bolo treba nájsť nejakú čarodejnicu, ktorú treba upáliť," uviedol Brtva. 

Brtva následne odišiel v sprievode svojej sestry a jej kamarátky. Ešte stihol dodať, že vo väzení sa mu nepáčili tamojšie praktiky a chystá založiť neziskovú organizáciu na pomoc svojim bývalým spoluväzňom. "Veľa vecí fungovalo tak, ako fungovalo, že to bolo skôr o represii a nie o nejakej výchovnej alebo podobnej metóde," povedal. 

Ešte v marci tohto roka ho definitívne odsúdil Najvyšší súd, no do väzenia nešiel. V júni sa prerokovávala žiadosť o jeho podmienečné prepustenie, keďže si v minulosti už väčšinu trestu odsedel. Polícia ho vtedy napriek zatykaču nezadržala a Brtva bez problémov zo súdu odišiel. O mesiac na ďalšom pojednávaní ho už muži zákona zadržali a na štvrtkové prepustenie čakal vo väznici v Leopoldove.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy