Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko sa môže zapísať do Guinnesovej knihy. Mladík vytvoril z kávy najväčšiu mozaiku na svete
Zdielať na

Slovensko sa môže zapísať do Guinnesovej knihy. Mladík vytvoril z kávy najväčšiu mozaiku na svete

Zdroj: facebook - múzeum Oravakafe

KRUŠETNICA / Mladý Oravčan Roman Florek sa pred pár rokmi zamiloval do kávy a kávových mlynčekov. Jeho láska ho priviedla k nápadu založiť múzeum kávy, jeho steny zdobí najväčšia mozaika z kávových zŕn na svete. 

Unikátne dielo tvorilo viac ako 250 dobrovoľníkov štyri roky. Zaberá plochu 107 m2, váži 400 kilogramov a z tohto množstva by sa dalo pripraviť 60 000 šálok kávy. "Chcel som, aby aj ľudia na Orave videli, ako sa pripravuje káva vo svete. Snažíme sa tu vysvetliť všetko o kávovníkovom zrne, o histórii," povedal 27- ročný majiteľ Oravakafe Roman Florek. Nezvyčajné dielo teraz čaká na zápis do Guinessovej knihy rekordov. O úspešnom Slovákovi napísali aktuality.sk. 

Pred pár rokmi sa zakladateľ múzea dostal ku zbierke kávových mlynčekov z roku 1870, ktoré chcel pôvodne predať ďalej alebo darovať blízkym. Natoľko ho očarili, že sa rozhodol zistiť o nich viac. "Keď som si uvedomil, že ľudia pred 200 až 300 rokmi vedeli pripraviť kvalitné kávovníkové zrno a v dnešnej dobe, keď máme veľa prostriedkov na prípravu, tak na ňu neberieme ohľad, som sa rozhodol," dodal autor múzea. Vzniklo múzeum a zbierka dosiahla počet 650 exponátov, a neustále sa rozrastá. 

Aj napriek tomu, že obec Krušetnica nie je veľmi známa, múzeum navštevuje veľké množstvo cudzincov. Napríklad aj veľvyslankyňa Indonézie, ktorá patrí k významným producentom kávy. Dôkazom je aj nástenná mapa, kde si návštevníci môžu pripnúť špendlík práve ku krajine svojho pôvodu. "Som toho názoru, že treba trochu pozdvihnúť aj dedinu, nielen veľké mestá. Orava je taký krásny región, len sa nevieme predať," poznamenal majiteľ. Medzi návštevníkmi bola aj veľvyslankyňa Indonézie, ktorá patrí k významným producentom kávy. 

Roman je hrdý na našu slovenskú zalievanú kávu, ale zároveň dodáva, "Sme takí barbari. Naši starí rodičia si kávu precedili, aj keď nemali prostriedky.  Dnes máme prostriedky, a aj tak si klasickú luhovanú kávu necháme dlho luhovať. Čim dlhšie, tým viac škodí, v tomto robíme obrovskú chybu."

Správna príprava kávy

"Pokiaľ si zomleté kávovníkové zrno zalejeme 90 - 100 stupňovou vodou, necháme ho tri až štyri minúty luhovať a následne vyluhovaný extrakt zlejeme alebo scedíme, je to v poriadku. Pretože vtedy vychádzajú na povrch iba oleje. Avšak v ďalších minútach vychádzajú na povrch aj dreviny. A práve tie škodia a zaťažujú organizmus," radí kolegyňa majiteľa Frederika Lučivňáková.

Roman radí, aby sme pred pridaním mlieka, či cukru do kávy, kávu najprv ochutnal. Podľa toho by sme mali usúdiť čím si kávu ochutíme. "Všetko, čo do kávy pridám, mi výrazne ovplyvní jej chuť," dodal Roman Florek.

Tiež poukazuje na fakt, že instantná káva je iba kávový nápoj. Aby ľudia tento fakt lepšie pochopili rozhodol sa vytvoriť uhorkovú kávu. Týmto zdôrazňuje to, že do kávy môžete pridať čokoľvek, ale treba to vnímať len ako kávový nápoj a nie kávu. 

Pozrite si reportáž o Slovákoch, ktorý netradičným biznisom pomáhajú Keni: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy