Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Holandský študent vymyslel jedinečný systém. Z oceánu odstráni až 90 % plastov
Zdielať na

Holandský študent vymyslel jedinečný systém. Z oceánu odstráni až 90 % plastov

SAN FRANCISCO / Len 24-ročný holandský študent Boyan Slat stojí za konceptom, ktorý v sobotu večer oficiálne spustila holandská firma The Ocean Cleanup. Čistiaci systém, ktorý tvorí 600 metrov dlhý pluh s tri metre hlbokým okrajom, má zabrániť plávať odpadu v mori a do roku 2040 by malo z vody zmiznúť až 90 percent plastov.

Prvý exemplár jedinečného vynálezu bol spustený na more už v sobotu neďaleko San Francisca. Cieľom je dopraviť kolos do takzvanej Veľkej tichomorskej odpadkovej škvrny, čo je oblasť s nahromadeným odpadom medzi Kaliforniou a Havajom. Nachádza sa tam približne 1,8 bilíona kusov plastov. V budúcom roku plánuje organizácia The Ocean Cleanup vypustiť do morí ďalších 60 zariadení. 

https://twitter.com/BoyanSlat/status/1038546453709377536

Ako to funguje?

Systém by mal využívať prírodné sily, ako je vietor, oceánske prúdy alebo vlny, aby poháňal zábranu vpred a aby s prirodzene formovala do tvaru U, čím by sa plasty koncentrovali uprostred. Súčasťou sú aj svetlá, kamery, senzory a satelitná sezóna na slnečný pohon. 

Po nahromadení odpadkov by mala v pravidelných intervaloch prichádzať loď ktorá ich odvezie na recykláciu. Podľa štúdií by sa bez výraznej zmeny v roku 2050 nachádzalo v moriach viac plastu ako rýb. 

Nie všetci si myslia, že je to dobrý nápad

Systém ešte len spustili, ale niektorí odborníci sa už teraz obávajú, že by mohol byť škodlivý pre morský život a malé živočíchy. Iný tvrdia, že plastové častice môžu byť oveľa hlbšie v mori a prístroj ich nemá šancu zachytiť. 

Mladému Holanďanovi sa podľa novinky.cz už v minulosti podarili vyzbierať peniaze od ľudí z celého sveta a ak to bude projekt úspešný, penažne ho podporia aj veľké spoločnosti. 

https://twitter.com/BoyanSlat/status/1038137065328787457

Súvisiace články