Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V pražskej zoo sa vyliahol vzácny varanovec, svätý grál medzi plazmi
Zdielať na

V pražskej zoo sa vyliahol vzácny varanovec, svätý grál medzi plazmi

PRAHA / V pražskej zoologickej záhrade sa vyliahlo prvé mláďa varanovca bornejského, ktorý patrí k najvzácnejším a najmenej známym plazom na svete. Zoologická záhrada očakáva ďalšie prírastky v najbližších dňoch.

"Mimoriadne vzácny endemický plaz sa v ľudskej starostlivosti vôbec prvýkrát rozmnožil až v roku 2014 v Japonsku, teraz sa to po dvoch rokoch chovu podarilo aj v Prahe," uviedla trójska záhrada v tlačovej správe.

Prvé pražské mláďa varanovca bornejského váži 4,1 gramu a meria 14 cm.

"Dĺžka inkubácie bola 84 dní a po celý čas sme museli udržať nočnú teplotu 26 stupňov Celzia a denné teplotu 28 stupňov, čo v tomto lete nebolo vôbec jednoduché. Ostatné  tri vajíčka by sa mali vyliahnuť v priebehu dvoch dní," poznamenal kurátor chovu plazov Petr Velenský.

Varanovec bornejský žije na ostrově Borneo veľmi skrytý, zdržuje se prevažne v podzemných úkrytoch, ktoré ústia do vody, a na povrch vyliezajú výnimočne. Je aktívny v noci, kedy sa vydáva na lov. Veľmi dobre pláva, potápa sa a šplhá po kameňoch a kladách. Typické sú pre neho zväčšené šupiny na hlave, tele aj chvoste, ktoré sú vystužené drobnými kostenými útvarmi.

Len málo odborníkov malo tohto plaza možnosť uvidieť vo voľnej prírode a jeho spôsob života bol desiatky rokov záhadou, hovorilo sa mu preto "svätý grál herpetológ". v roku 2013 získala prvé dva páry varanovcov zoologická záhrada v Japonsku, v ktorej sa vyliahli prvé mláďatá.

Súvisiace články