Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zvony, ktoré nemohli zaznieť takmer sto rokov
Zdielať na

Zvony, ktoré nemohli zaznieť takmer sto rokov

Archívna reportáž

LIPANY / Unikátny objav sa podaril v Lipanoch na severovýchode Slovenska. V starom kostolíku, ktorý už dlhší čas bol zatvorený, objavili zvony z roku 1830. Staré historický významné odliatky uchránili pre zničením tak, že ich zamurovali. Na svoje objavenie čakali takmer 100 rokov.

Andreas Leško založil v roku 1837 - znie nápis v kostolíku, ktorý stojí na jednom z lipianských cintorínov. Posledné roky slúžil tento cirkevný stánok ako sklad náradia. "Až vlastne terajšou rekonštrukciou a otvorením sme zistili, že sú tam zvony a že sú pôvodné," hovorí Katarína Dulinová, kronikárka mesta Lipany. 

Ukrývala ich táto malá vežička. K zvonom nevedú žiadne schody. Ale toto okno v zadnej časti kostolíka. V pokoji tak prežili i vojnové časy keď zvony konfiškovali vojaci, aby si z nich odlievali delá.

Vladimír Jánošík, primátor mesta Lipany dodáva: "Mysleli sme, že zvony, ktoré sú tam zamurované, že sú plechové."

K zvonom viedlo lano, ktorým sa dávali do pohybu a tak sa rozozvučali. Lano viselo z vnútornej strany hlavného vchodu naproti sväteničke a v strope bol otvor. Ten s blížiacim sa frontom zamurovali.

Katarína Dulinová vysvetľuje: "V roku 1916 keď rekvirovali zvony rodiny Dessewfyovej z hlavného farského kostola, tak tieto zvony boli potajomky laná odstrihnuté a prístup k nim bol zamurovaný. Preto sa dochovali v pôvodnom stave."

Zvony boli v pohnutých časoch zamurované aby sa im nič nestalo. Slnečné lúče na nich dopadli po takmer 100 rokoch. Starší zo zvonov pochádza z roku 1837. Cez zadné okno pomocou rebríka sa cez úzky priestor hocikto nedostane. Teraz už nevedno či si zvony vojaci nevšimli alebo sa ich podarilo oklamať.

Zvony môžu prinášať aj problémy:

Súvisiace články