Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pomôcť zlepšiť život dieťaťu je možné aj na diaľku
Zdielať na

Pomôcť zlepšiť život dieťaťu je možné aj na diaľku

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ak človek chce pomáhať dieťaťu z chudobnej rodiny v Afrike alebo kdekoľvek inde na svete, nemusí si ho hneď priniesť domov ako speváčka Madonna alebo herečka Angelina Jolie. Podľa odborníkov, adopcie na diaľku sú oveľa užitočnejšou formou pomoci. Dieťa tak naďalej žije vo svojom kultúrnom prostredí a dokonca aj v kruhu svojej rodiny a zároveň si môže budovať vzťah s adoptívnym rodičom.

Adoptívna mama Katarína Fodorová hovorí: "Som sa rozhodla, že by som chcela podporovať dieťa v Afrike a Maxwella mi našla charita. Oni mi určili dieťa, ktoré tú pomoc vtedy najviac potrebovalo. Vtedy mal Maxwell 14 rokov a chodil do základenej školy, ale nemohol v tom štúdiu pokračovať, lebo jeho rodina nemala dostatok finančných prostriedkov."

Maxwell je za pomoc veľmi vďačný: "Som Max z Kene a som Kataríne veľmi vďačný. Vďaka nej som vyštudoval základnú a strednú školu a teraz chodím na college.

Katarína úprimne priznáva, že spočiatku na osobné stretnutie s adoptívnym synom vôbec nemyslela: “Časom ale, keď mi chodili listy od neho a neskôr, keď sme spolu komunikovali aj cez telefón, stávalo sa to také osobnejšie."

Slovenke Kataríne sa podarilo adoptívneho syna z Afriky stretnúť po takmer desiatich rokoch. Adopcie na diaľku detí z Afriky sprostredkúvajú dnes už desiatky možno aj stovky organizácií z celého sveta. Mnohým darcom práve takáto forma pomoci vyhovuje – vedia koho a ako podporujú a sami môžu sledovať ako sa ich chránencom darí.

V Afrike pomáhajú deťom Slováci rôznymi spôsobmi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy