Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vyzbierali od ľudí státisíce pre bezdomovca, odmietajú mu dať peniaze
Zdielať na

Vyzbierali od ľudí státisíce pre bezdomovca, odmietajú mu dať peniaze

Archívna reportáž

PHILADELPHIA / Právny zástupca bývalého mariňáka Johnnyho Bobbitta Jr. tvrdí, že pár, ktorý mu založil verejnú zbierku, zadržiava peniaze, ktoré ľudia bezdomovcovi so silným príbehom posielali. Kate McClure a jej priateľ Mark D´Amico vyzbierali viac ako 400 tisíc dolárov. Väčšinu z nich však Johnny ani len nevidel.

Celé sa to začalo vlani v októbri, keď bezdomovec Johnny Bobbitt Jr. venoval svojich posledných 20 dolárov mladej žene a jej priateľovi, ktorí nemali dosť peňazí na zaplatenie na čerpacej stanici. Z vďaky mu založili účet na portáli GoFundMe, ktorý umožňuje verejné zbierky. Tento príbeh obehol svet ako príklad toho, ako dobrý čin môže pomôcť úplne zmeniť osud človeka. Za necelých 9 mesiacov pre Johnnyho Bobbita nazbierali viac ako 400 tisíc dolárov.

Miesto šťastného konca ale nasledovali komplikácie. Právny zástupca Johnnyho Bobbitta tvrdí, že sa väčšia časť vyzbieranej sumy nikdy nedostala k jeho klientovi: "Podľa dostupných informácií sa na účte GoFundMe vyzbieralo 402.000 dolárov. Portál si odrátal poplatok zhruba vo výške 30.000 dolárov a Mark a Kate dali Johnnymu približne 75.000 dolárov. To znamená, že Johnny by ešte mal mať k dispozícii ďalších 300.000 dolárov, " hovorí právnik Chris Fallon.

Podľa portálu CNN právnik spolu so svojou kolegyňou teraz bojuje pre to, aby zaistili pre Johnnyho povereníka, ktorý bude dohliadať na peniaze tak, aby 14.000 ľudí, ktorí prispeli a pomohli, presne vedeli, ako sa s ich peniazmi narába. Spoločnosť GoFundMe situáciu s údajným zneužitím účtu preveruje.

V ich vyjadrení sa píše: "V prípade nezhôd spolupracujeme so všetkými zúčastnenými stranami tak, aby sme zabezpečili, že sa prostriedky dostanú tam, kam majú. Prispejeme k tomu, aby Johnny dostal pomoc, ktorú si zaslúži a aby boli rešpektované zámery darcov." Spoločnosť zároveň uviedla, že zneužívanie zbierok je mimoriadne zriedkavé: "K zneužitiu kampaní došlo len v necelej desatine percenta všetkých kampaní."

Pár kúpil bezdomovcovi obytný karavan, ktorý zaparkovali pred svojim domom. Podľa právnikov ale kúpa karavanu nebola Johnnyho želaním, rozhodli o ňom Kate a Mark. Nedali mu ďalšie peniaze, aby sa o seba mohol postarať. Portál CNN oslovil aj McClure a D´Amico, tí sa ale nevyjadrili. Právnik uznáva, že Johnnymu nedali peniaze aj preto, že má problém so závislosťou. "Nie je to heroín ani opiáty, ale iný druh závislosti," hovorí Fallon.
Pár v rozhovore pre časopis The Philadelphia Inquirer povedal, že zvyšok peňazí dajú Johnnymu až keď si nájde prácu a prestane brať drogy. Kate a Mark si nemyslia, že robia niečo zlé. Podľa nich dať takú veľkú sumu peňazí závislému človeku je, ako dať niekomu do rúk nabitú zbraň. 
Pár zároveň odmieta, že nové auto značky BMW a tri nedávne dovolenky v Kalifornii, na Floride a v Las Vegas by boli platené z vyzbieraných peňazí, vraj na to míňali z vlastných úspor. D'Amico sa priznal, že z nazbieraných peňazí minul 500 dolárov na hazard, potom ich ale vraj vrátil. Dobrosrdečný vojnový veterán je zatiaľ opäť bez strechy nad hlavou v uliciach Philadelphie.

Pozrite si, ako sa celý príbeh dobročinného bezdomovca vyvíjal od chvíle, keď dal svoje posledné peniaze cudzincom na pohonné hmoty:

Súvisiace články